EU-csúcs - Lengyel forrás: a V4-ek egyöntetűen ellenzik Timmermans jelölését az Európai Bizottság élére

Külföld, 2019.06.30

Mind a négy  visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4)  ellenzi, hogy  Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt kerüljön az Európai Bizottság (EB)  élére - értesült a PAP lengyel hírügynökség.

Amennyiben a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezleten előterjesztik Timmermans jelöltségét az EB élére, a V4 tagországainak mindegyike ellene fog szavazni. A szociáldemokraták csúcsjelöltjéhez szkeptikusan viszonyul még Litvánia, Bulgária és Románia - írja a PAP meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A V4 kormányfői a csúcstalálkozót megelőzően egyeztettek a lehetséges jelöltekről, találkoztak Angela Merkel német kancellárral is, és tervek szerint megbeszélést tartanak még Emmanuele Macron francia elnökkel. Mindkét politikust feltehetőleg arról tájékoztatják, hogy Timmermans ellen szavaznak majd - értesült a PAP.

A hírügynökség által idézett forrás szerint a V4 önmagában nem képes ugyan megakadályozni, illetve keresztülvinni semmilyen jelöltséget, betöltheti viszont a mérleg nyelve szerepét.

A PAP Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt is idézi, aki a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette: Timmermans "nem kompromisszumos jelölt", az EB eddigi első alelnöke "erősen megosztó szerepet tölt be Európában", és "semmiképp sem érti Közép-Európát, Európának a posztkommunista összeomlásból felemelkedő részét".

Morawiecki szerint az uniós tagállamok többsége azon az állásponton van, hogy egységteremtő, kompromisszum-keresésre képes jelöltet kell megtalálni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!