EU-csúcs-Macron: Nagy-Britannia nélkül is széthúz az EU

Külföld, 2020.02.21

Nagy-Britannia nélkül is széthúz az EU, ezt az ülés kudarca is bizonyítja - jelentette ki Emanuel Macron francia elnök pénteken Brüsszelben, az uniós tagországok állam- és kormányfőinek a következő uniós keretköltségvetésről tartott rendkívüli csúcstalálkozójának végén.

Macron újságíróknak nyilatkozva hozzátette: nagyon sajnálja, hogy nem értek el megállapodást, de legalább Franciaországnak sikerült kivívnia némi kedvezményt az agrártámogatásokkal kapcsolatban.

"A Brexit okozta költségvetési hiány nem mehet a mezőgazdasági támogatások kárára. Érdekeink nem egyeznek, ezen még dolgozni kell a következő hónapokban - tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár elmondta: egy pillantás is elég volt az új tervezet számaira, már világos volt, hogy nincs miről tárgyalni tovább. Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke kitűzi majd az új tárgyalások idejét, miután újra egyeztetett a tagállamok vezetőivel.

A német kancellár hozzátette: a javaslatban szereplő jogállamisági záradék pontosítása szorul, Németország ragaszkodik ehhez a kitételhez. "Ezt a feltételt nem lehet számokkal kompenzálni" - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!