EU-csúcs - Megkezdődött a tagállami vezetők csúcstalálkozója a koronavírus-járvány elleni küzdelemről és nemzetközi kérdésekről

Külföld, 2021.03.25

Megkezdődött csütörtökön az Európai Unió tagországai vezetőinek kétnapos videókonferenciája - erről Barend Leyts, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szóvivője tájékoztatott a Twitteren.

A videóösszeköttetésen keresztül zajló csúcstalálkozó középpontjában a koronavírus-járvány elleni védekezés és az uniós oltási kampány állásának, illetve a közösség nemzetközi kapcsolataak, köztük az EU és Oroszország közötti viszonynak az áttekintés áll.

A tanácskozás során a tagállami vezetők mindenekelőtt áttekintik az oltóanyagokkal kapcsolatos problémákat és a járványhelyzetet, illetve folytatják a világjárvány okozta válság megoldását célzó válaszlépések koordinálását. Kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is.

A tagországok állam-, illetve kormányfői megbeszélést folytatnak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének részvételével. Biden csütörtök este videókapcsolaton keresztül csatlakozik a tanácskozáshoz.

A csúcsértekezlet napirendjén szerepel még az egységes uniós piac, az iparpolitika, a digitális átállás, a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult helyzet, az EU és Oroszország közötti kapcsolat, valamint az euró nemzetközi szerepének áttekintése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!