EU-csúcs - Megkezdődött a tagállami vezetők koronavírus-járvánnyal kapcsolatos és védelmi kérdésekről szóló tanácskozása

Külföld, 2021.02.25

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfői videokonferencia keretében megkezdték kétnapos csúcstalálkozójukat csütörtökön a koronavírus okozta világjárvány alakulásáról és az egészségügyi veszélyekre való felkészültségről, továbbá a biztonság és védelem kérdéseiről, valamint a déli szomszédsággal fennálló kapcsolatokról.

Az informális uniós csúcstalálkozón a tagországok vezetői áttekintik a járványügyi helyzetet, és tovább dolgoznak a szükséges válaszintézkedések összehangolásán.

A napirenden minednekelőtt az oltóanyagok engedélyezésével, gyártásával és elosztásával, valamint az unión belüli szállítással és az egyéni utazási korlátozásokkal kapcsolatos kérdések szerepelnek. Véleménycserét folytatnak a világjárvány eddigi tanulságairól az EU egészségügyi veszélyekkel szembeni ellenállóképeségének erősítése érdekében. Áttekintik, miként lehet javítani az unió felkészülését az esetleges jövőbeli vészhelyzetekre, továbbá a korai előrejelző és megelőzési rendszereit.

A tagállami vezetők a találkozó pénteki munkanapján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételével vitát folytatnak az európai biztonság- és védelempolitikáról, valamint a NATO-val való partnerség továbbfejlesztéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!