EU-csúcs - Michel: az energiaárak emelkedése kihívást jelent a koronavírus okozta világjárvány utáni fellendülésben

Külföld, 2021.10.20

Az európai uniós tagállamok vezetői a csütörtökön kezdődő tanácskozásukon különös figyelmet fordítanak az energiaárak emelkedésére, az ugyanis kihívást jelent a koronavírus okozta világjárvány utáni fellendülésben, és súlyosan érinti az állampolgárokat és a vállalkozásokat - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett brüsszeli csúcsértekezlet meghívólevelében arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott, a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet tagállami kezelését célzó intézkedéscsomagja alapján a tanács tagjai megvizsgálják, mit lehet tenni uniós és nemzeti szinten a leginkább érintettek érdekében rövid- és középtávon.

A tagállami vezetők a csúcstalálkozó pénteki napján megvitatják a koronavírus-járvány okozta helyzetet is. Ezzel kapcsolatban Michel arra figyelmeztetett, hogy a világjárványnak még nincs vége, a járványügyi mutatók több tagállamban is emelkednek. Hangsúlyozta: a védőoltás jelentős előrelépést hozott a járvány elleni küzdelemben, azonban további intézkedésekre van szükség különösen a beoltástól húzódozók meggyőzése, valamint a félretájékoztatás tekintetében. A világjárvány globális felszámolásához nemzetközi szolidaritásra van szükség, és biztosításani, hogy a vakcinák gyorsan eljussnak a leginkább rászoruló országokba - tette hozzá.

Michel elmondta, a vezetők megbeszélést folytatnak az unió kereskedeleméről mint "az EU globális befolyását jelentő leghatékonyabb eszközről". A tanácskozás résztvevői megvitatják, miként lehet még jobban kihasználni a kereskedelem eszközét az elmúlt néhány év tapasztalatainak fényében - közölte.

Tájékoztatása szerint a csúcstalálkozó témái között szerepel a klímaváltozás kérdése is, a megbeszélés előkészíti a november közepén Glasgow-ban, az ENSZ szervezésében tervezett klímakonferencia uniós részvételét. Minden nagy gazdasági szereplőnek nagyratörő célokat kell kitűznie, majd teljesítenie kell az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó kötelezettségvállalásait - jelentette ki.

A tanácskozás pénteki munkanapján a tagállmai vezetők a migráció témájával is foglalkoznak majd, és értékelik a júniusi tanácsülés zárónyilatkozatában rögzítettek végrehajtását - tájékoztatott. Az EU külső határait hatékonyan kell ellenőrizni, és támogatni kell az uniós tartózkodásra nem jogosultak visszatérésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseket - mondta.

A megbeszélések középpontjában áll továbbá az európai digitális átállás biztosítására irányuló uniós cél is, mellyel kapcsolatban a vezetők további iránymutatást fognak nyújtani a vonatkozó menetrenddel kapcsolatban, beleértve a kiberbiztonságot és az összekapcsoltságot - közölte.

A munkaülés során a vezetők kitérnek a jogállamisággal kapcsolatos közelmúltbeli fejleményekre is - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!