EU-csúcs - Michel: Biden is bekapcsolódik az EU-csúcs ülésébe

Külföld, 2021.03.23

A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó első munkanapjának estéjén Joe Biden amerikai elnök videókapcsolaton keresztül bekapcsolódik az EU-tagországok vezetőinek tanácskozásába - tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden a tagállami vezetőknek küldött levelében.

Michel a kétnaposra tervezett csúcs meghívólevelében kiemelte, az uniónak és tagállamainak lehetősége nyílik arra, hogy az amerikai elnökkel véleményt cseréljenek a felek jövőbeni együttműködéséről.

Elmondta, a csúcson megvitatják majd a koronavírus okozta európai és globális járványhelyzetet, áttekintik az Európai Unió nemzetközi kapcsolatainak helyzetét, valamint az unió gazdasági és digitális menetrendjét.

"A koronavírus-járvány visszaszorítása tekintetében kiemelt prioritásunk az oltási kampányok felgyorsítása az Európai Unióban" - fogalmazott.

Hozzátette: ennek érdekében meg kell erősíteni az oltóanyaggyártási kapacitásokat, növelni kell a szállítást, és biztosítani kell az oltóanyagellátás átláthatóságát és kiszámíthatóságát. A vezetők a megbeszélésen kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is - közölte.

Michel kiemelte: a nemzetközi kapcsolatok tekintetében az EU prioritása érdekeinek védelme, illetve aktív hozzájárulása a globális jövő alakításához. Hozzátette, az Európai Unió egysége előfeltétele befolyása érvényesítésének. A Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult feszültséggel kapcsolatban az Európai Tanács elnöke azt közölte, a júniusi csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozatban rögzítettek szerint az uniónak fokozatosan, feltételesen és visszafordítható módon kell fellépnie, illetve javítania Törökországgal ápolt kapcsolatait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!