EU-csúcs - Olasz-magyar parlamenti baráti társaság elnöke: Orbán és a visegrádi négyek Olaszország legjobb szövetségesei

Külföld, 2020.07.19

A Brüsszelben zajló európai uniós csúcstalálkozón derült ki, hogy Orbán Viktor és a visegrádi országok Olaszország legjobb szövetségesei Hollandia "szégyenletes arroganciájával" szemben Adolfo Urso, az Olasz Testvérek (FdI) politikusa, az Olaszország-Magyarország parlamenti baráti társaság elnöke vasárnapi kijelentése szerint.

Urso szenátor a közösségi oldalán kommentálta a harmadik napja zajló EU-csúcstalálkozó eseményeit.

"Most fedezi fel mindenki, hogy Orbán és a visegrádi országok Olaszország legjobb szövetségesei Hollandia szégyenletes arroganciájával szemben, amely jogot követel magának ahhoz, hogy saját hazánkban diktáljon nekünk törvényt" - írta Adolfo Urso.

Hozzátette: "Olaszország és Magyarország Spanyolországgal és Portugáliával közösen egy Dél- és Közép-Európa alkotta szövetséget vezethet, megmentve az uniót az északi, holland kalózoktól, az európai közösség egykori alapítói szolidaritási szellemét követve".

A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek politikusa Budapestre való indulása előtt reagált, ahol a két ország parlamenti tagjait pártállástól függetlenül tömörítő egyesület elnökeként tárgyal.

Adolfo Urso a magyar kormányfő kijelentéseit kommentálta. Ha nem sikerül megállapodni a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz köszönhető - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó.   A nemzetközi sajtónak nyilatkozva a kormányfő azt mondta, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben is. A csomagban szereplő vissza nem térítendő támogatások és hitelek arányával összefüggésben kiemelte, Hollandia olyan mechanizmus bevezetését szorgalmazza, amely jelentős befolyást biztosítana számára az uniós pénzek kifizetését illetően, főként a déli országok esetében.     Hozzátette, Magyarország támogatja az olasz álláspontot, ugyanis azoknak az országoknak kell adni a pénzt, mégpedig mihamarabb, amelyeknek a legnagyobb és legsürgősebb szüksége van rá. Ugyanezt az álláspontot képviselte a csúcson Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki korábban elfogadhatatlannak és zsarolásnak nevezte a Hollandia vezette, úgynevezett takarékos országok vétóját.

Az olasz kormányhoz közeli Il Fatto Quotidiano és más újságok "váratlan gólpassznak" nevezték Orbán Viktor kijelentéseit. A kommentárok hangsúlyozták, hogy bár Magyarország is saját érdekeit követi, Hollandiával szemben kiállt Olaszország és a római kormány mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!