EU-csúcs - Párizs szerint sikerült elérni a közös agrárpolitika büdzséjének megtartását

Külföld, 2020.02.21

Franciaországnak sikerült elérnie a közös agrárpolitika büdzséjének megtartását a 2021-2027-es időszakra a hosszú távú uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó megbeszélésein - közölte pénteken Párizsban a francia agrárminiszter.

"Megnyertük az első csatát: az Európai Bizottság tett egy elfogadhatatlan, 370 milliárd eurós ajánlatot, miközben az EU agrárkiadásai jelenleg 375 milliárd euróra rúgnak - mondta Didier Guillaume az LCI francia hírtelevízióban. Emmanuel Macron "köztársasági elnöknek sikerült elérnie, hogy megmaradjon a 375 milliárd" - tette hozzá.

"A közös agrárpolitika (KAP) költségvetése tehát ugyanazon a szinten marad, mint amit az előző időszakban elköltöttünk. Ez egy nagyon nagy győzelem, de tovább akarunk menni, mert nem lehet úgy átállást kérni a gazdáktól, hogy közben nem biztosítunk nekik anyagi forrásokat" - vélte a francia tárcavezető.

A KAP az Európai Unió költségvetésének egyik legjelentősebb része a hosszú távú uniós költségvetésről Brüsszelben csütörtökön kezdődött EU-csúcstalálkozón, amely pénteken is folytatódik. Hivatalos források szerint viszont egyelőre semmilyen megállapodás nem született, így véglegesen a KAP-ról sem egyeztek meg a tagállamok.

"Semmi nem dőlt el, semmilyen összeg nem végleges, a KAP-ot több ország is támadja. Nekünk viszont prioritás, küzdünk érte" - jelezte egy francia diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökségnek.

A francia agrárminiszter is kiemelte, hogy az európai költségvetésben a KAP büdzséje az elsődleges Franciaország számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!