EU-csúcs - RÖVIDHÍR - Von der Leyen: minden uniós tagállam érdekelt a jogállamiság fenntartásában

Külföld, 2021.10.22

A jogállamiság az Európai Unió alapköve, ezért minden uniós tagállam érdekelt a fenntartásában - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozóját záró pénteki sajtókonferencián.

Ursula Von der Leyen azt mondta: a jogállamiság, amelynek középpontjában az igazságszolgálatatás függetlensége áll, biztosítja a kölcsönös bizalmat és az egyenlőséget az EU-tagországok és a polgárok között.

Az Európai Bizottság szerint az Európai Tanács "fontos megbeszéléseket" folytatott a jogállamiságról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről Lengyelországra és az arról szóló lengyel alkotmánybírósági döntésre vonatkozóan, hogy a nemzeti alkotmány elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre.

Mint mondta, e kérdés megoldásával összefüggésben "hosszú út áll az EU előtt". Az Európai Bizottság a politikai párbeszéd, a jogi válaszok és konkrét intézkedések kombinációját fogja alkalmazni a megoldás érdekében - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!