EU-csúcs - Tajani a Brexit meghosszabbítása határidejének április 11-ét javasolta

Külföld, 2019.03.21

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a Brexit határideje meghosszabbításának időtartama a lehető legrövidebb lesz, és nem lépi túl április 11-ét. Tajani szerint ellenkező esetben az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végi európai választásokon.

Tajani az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójának megkezdését követően kijelentette ugyanakkor. a kérdés valójában nem a Brexit határidejének meghosszabbítása, hanem az, hogy a hosszabb, vagy rövidebb kiterjesztést London hasznosan tudja-e felhasználni.

"Türelemmel voltunk, London kérésére további biztosítékokat adtunk és jogi értelmezéseket készítettünk, de úgy tűnik, mindez nem elég" - fogalmazott.

Most már az Egyesült Királyság feladata, hogy kiutat találjon a kialakult patthelyzetből.

Az Európai Parlament továbbra is úgy véli, hogy a kialkudott és elfogadott megállapodás az egyetlen megoldás, amely garantálja a rendezett Brexitet, és a lehető legjobban csökkenti az emberek és a vállalkozások esetleges kárát. Úgy az emberek, mint a vállalkozások körében nagy a bizonytalanság, amit a lehető legrövidebb időre kell korlátozni - hangsúlyozta.

Noha jogilag az Európai Parlamentnek nem kell hozzájárulnia a kilépési határidő meghosszabbításhoz, azonban hangja hallható lesz- húzta alá.

"Itt az ideje, hogy az Egyesült Királyság végre kimondja, mit akar és ne csak azt, hogy mit nem" - mondta.

A határidő meghosszabbításának célja nem lehet csupán időhúzás, ugyanis megállapodás újratárgyalására nem nyújt lehetőséget, amint azt egyesek képzelhetik - tette hozzá Tajani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!