EU-csúcs - Tajani: az EP július 3-án mindenképpen megválasztja elnökét

Külföld, 2019.06.30

Az Európai Parlament (EP) kedden kezdődő, háromnapos alakuló ülése során, július 3-án megválasztja saját elnökét, "akár lesz javaslata a posztra az Európai Tanácsnak, akár nem" - jelentette ki Antonio Tajani, az EP elnöke Brüsszelben, a rendkívüli EU-csúcs megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján, vasárnap este.

Aláhúzta: "kizárt, hogy az európai uniós tagországok vezetőinek elhúzódó, kemény vitája miatt" az uniós parlament elhalassza elnökének megválasztását. Az EP-elnök megválasztása teljesen független a tanács és a tagállami vezetők akaratától - szögezte le.

Az EP elnöke megerősítette, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségére az Európai Tanácsnak kell javaslatot tennie az európai parlamenti választás eredménye alapján. Kijelentette: meg kell védeni a csúcsjelölti rendszert, vagyis amelyik pártcsalád megnyerte a választásokat, annak a jelöltjének kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki posztját. Mivel az Európai Néppárt nyerte a választásokat, a bizottság elnöke a néppártiak képviselője kell, hogy legyen, noha az uniós szerződések alapján ez nem kötelező érvényű - mondta Tajani.

Kedden kezdődő, háromnapos alakuló ülésével kezdi meg munkáját az új összetételű Európai Parlament. Az újonnan megválasztott képviselők a strasbourgi plenáris ülésen választják meg a parlament elnökét, 14 alelnökét és az öt quaestort (utóbbiak felelősek a képviselőket érintő adminisztratív és pénzügyekért). A parlament szavazni fog az állandó bizottságok és albizottságok taglétszámáról, valamint összetételéről is. A következő hetekben a bizottságok megtartják első ülésüket, amelyen megválasztják elnökeiket és alelnökeiket.

Ezt követően, várhatóan még júliusban - az uniós tagországokat képviselő Tanács javaslatára - az Európai Parlament megválasztja az Európai Bizottság elnökét, a képviselők többségének szavazatával. Az elnökké választáshoz 353 voks szükséges. Augusztus-szeptember folyamán a tagállamok az Európai Bizottság új elnökével együttműködve javaslatot tesznek a bizottság tagjaira, az EP szakbizottságai pedig meghallgatják a biztosjelölteket. Előreláthatólag október-november körül szavaz az EP az új Európai Bizottságról, majd beiktatják a testületet.

Vasárnap este kezdett, rendkívüli brüsszeli találkozójukon az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!