EU-csúcs - Varsó és Ljubljana az elért kompromisszum gyors elfogadására szólította fel az Európai Parlamentet

Külföld, 2020.07.23

Lengyelország és Szlovénia a brüsszeli csúcstalálkozón elért kompromisszum gyors elfogadására szólítja fel az Európai Parlamentet - közölte csütörtökön a lengyel miniszterelnöki hivatal, miután Anze Logar szlovén külügyminiszter Varsóban tárgyalt.

A két ország "elégedett az Európai Tanács által elért kompromisszummal, és konstruktív hozzáállásra, valamint az említett kompromisszum minél gyorsabb elfogadására szólítja fel az Európai Parlamentet (EP)" - olvasható a varsói miniszterelnöki hivatal Twitter-fiókján. A bejegyzés közzététele előtt Anze Logar az Európai Unió ügyeiért felelős lengyel miniszterrel, Konrad Szymanskival egyeztetett.

A lengyel-szlovén állásfoglalás megfogalmazását megelőzően, az EP csütörtöki vitájában sok képviselő elégedetlenségét fejezte ki többek között azzal kapcsolatban, hogy az Európai Tanács csökkentette a hétéves költségvetési keret egyes tételeit.

Az uniós kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács csúcsértekezletén született megállapodás szerint a következő, 2021-2027-es uniós költségvetési keret értéke több mint 1074 milliárd euró. Az európai gazdaság koronavírus-járvány utáni újjáépítésére szánt helyreállítási alapban pedig 750 milliárd eurót helyeznek el.

A megállapodásra kitért csütörtökön Logar lengyel hivatali kollégája, Jacek Czaputowicz is. Szlovénia "csatlakozott a visegrádi csoport országaihoz, a brüsszeli csúcstalálkozó eredménye közös sikerünk" - jelentette ki a lengyel külügyminiszter a Logarral folytatott megbeszélést követő közös varsói sajtóértekezleten.

Szlovénia fontos partnerré válik Lengyelország számára, többek között "bizonyos szlovéniai politikai folyamatoknak köszönhetően" - jelentette ki Czaputowicz. Ebben az összefüggésben reményét fejezte ki, hogy "szoros együttműködés" jöhet létre a márciusban megalakult jobbközép ljubljanai kormány és a konzervatív varsói kormány között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!