EU-csúcs/Brexit - London: a brit kormány kész a Brexit után is tárgyalni Madriddal Gibraltárról

Külföld, 2018.11.24

A brit kormány szombaton közölte, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is kész közvetlen tárgyalásokra Spanyolországgal Gibraltár ügyében.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő a minap kijelentette, hogy a vasárnapra összehívott soron kívüli EU-csúcson nem fogja aláírni a Brexit-feltételekről és a brit-EU kapcsolatrendszerről kidolgozott megállapodástervezeteket, sőt el sem utazik a csúcsértekezletre, ha nem kap biztosítékot arra, hogy az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, brit fennhatóságú Gibraltár jövőjéről továbbra is közvetlen kétoldalú brit-spanyol tárgyalásokon kell dönteni, és nem a Brexit-egyezségek keretében.

Az elmúlt napokban a Gibraltár ügyében fellángolt nézeteltérések váltak a Brexit-dokumentumok elfogadásának legfőbb akadályává.

Maratoni tárgyalássorozat után, szombat délutánra azonban megszületett az egyezség, amely kimondja, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió által a Brexit után kötendő jövőbeni kétoldalú megállapodások nem terjednek ki automatikusan Gibraltárra, Spanyolországot minden esetben előzetes konzultálási és hozzájárulási jog illeti meg.

A Downing Street szóvivője szombat délutáni nyilatkozatában ezt megerősítette. A londoni kormányfői hivatal illetékese kijelentette, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalásokon is konzultált Spanyolországgal, tekintettel arra, hogy a megállapodástervezet egyes elemei közvetlenül Gibraltárra vonatkoznak.

A szóvivő szerint ezek a tárgyalások konstruktívak voltak, és London kész hasonló hozzáállást tanúsítani a jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítása során is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!