EU: Örményországnak a politikai természetű konfliktusait békés úton kell megoldania

Külföld, 2021.02.25

Örményországnak a politikai természetű konfliktusait békés úton, a parlamenti demokrácia alapelveinek szigorú betartása mellett kell megoldania - foglalt állást az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Az uniós szolgálat nyilatkozatában - szóvivőjén keresztül - arra reagált, hogy az örmény fegyveres erők vezérkara csütörtökön távozásra szólította fel Nikol Pasinján miniszterelnököt, aki válaszul felmentette hivatalából a vezérkari főnököt és első helyettesét. A kormányfő puccskísérletnek nevezte a katonák követelését, és felszólította támogatóit, hogy vonuljanak Jereván központjába.

A brüsszeli nyilatkozat szerint az Európai Unió arra szólított fel minden érintett felet, hogy kerüljenek minden olyan kijelentést és cselekedetet, amely a helyzet további eszkalációjához vezethet. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az örmény alkotmánnyal összhangban a fegyveres erőknek semlegesnek kell maradniuk politikai kérdésekben. Örményország csak így tudja fenntartani a demokratikus és alkotmányos rendet, és képes kezelni a jelentkező kihívásokat - tették hozzá.

Az örmény ellenzék és támogatóik 2020 novembere óta követelik a miniszterelnök lemondását, mióta aláírta az általuk hazaárulásnak tartott tűzszüneti megállapodást Azerbajdzsánnal a másfél hónapon át tartó hegyi-karabahi harcok beszüntetése érdekében. Az ellenzék őt tartja felelősnek az Örményországot sújtó gazdasági és társadalmi problémákért is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!