EU: öt éves csúcshoz közeli a novemberben beadott, menedékjog iránti kérelmek száma

Külföld, 2022.01.28

Az előző öt év adataihoz képest kimagasló volt novemberben az Európai Unió tagországaiban benyújtott, menedékjog iránti kérelmek száma, arányuk csak kis mértékben maradt el a szeptemberi szinttől - közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) pénteken.

Az Európai Unió máltai központú ügynöksége által közzétett elemzés szerint 2021 novemberében körülbelül 71 400, nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az Európai Unióban, s ez 9 százalékkal több az azt megelőző hónap adataihoz képest.

A novemberi adatok megközelítették a szeptemberben regisztrált ötéves csúcsértéket, amely a nemzetközi erők afganisztáni szerepvállalásának befejezését követő evakuálásokhoz kapcsolódott. Noha az elmúlt ötéves időszakban a szíriaiak adták be a legtöbb menedékkérelmet az Európai Unió tagállamaiban, a tavalyi év utolsó negyedévében az afgánok alkották a menedékérők legnagyobb csoportját. Csak novemberben mintegy 13 ezer kérelmet nyújtottak be afgánok.

Az afgánokat novemberben a szíriaiak követték, körülbelül 11 500, menekültjog iránt beadott kérelemmel. A nemzetközi védelemért folyamodók harmadik legnagyobb csoportját iraki állampolgárok alkották 4300 kérelemmel, őket a venezuelaiak (3300), a pakisztániak (2800) és a kolumbiaiak (2500) követték.

A jelentés kiemelte: "az elmúlt hónapokban szokatlanul sok menedékkérő állította magáról, hogy felnőtt kísérő nélküli kiskorú". Számuk októberben mintegy 3300 volt, a legtöbb 2015 óta. Felnőtt kísérő nélkül az Unió területére érkezett kiskorúak novemberben 3200 kérelmet nyújtottak be, ezek mintegy felét afgánok, majd szíriaiak, szomáliaiak, bangladesiek és pakisztániak adták be. Az Európai Unióban nemzetközi védelmet novemberben kérelmezők 5 százalékát tették ki a kísérő nélküli kiskorúak, számuk rendszerint 3 százalék körül mozog.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy az uniós országok menekültügyi hatóságai 2021 novemberében mintegy 45 500 elsőfokú határozatot hoztak, ezek között a kedvező, a menedékjog iránti kérelmek pozitív elbírálásának aránya 40 százalék volt. A nemzetközi védelmet biztosító határozatok aránya az elmúlt 19 hónap alatt csak szeptemberben haladta meg (41 százalék) a novemberi adatokat. A novemberi pozitív döntések között "szokatlanul magas arányban", négyből csaknem három biztosított menekültstátuszt a kérelmezőknek, a többi kérelmező kiegészítő védelmet kapott. A pozitív, menekültstátuszt biztosító határozatok legtöbbje (92 százalék) az afgánoknak kedvezett. Kiemelkedő volt még a szíriaiak (91 százalék), az eritreaiak (87 százalék), és a palesztinok (72 százalék) menedékkérelmének elismerése is - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!