EU: semmi nem indokolhatja a Szudán fővárosában békésen tüntetők táborának erőszakos felszámolását

Külföld, 2019.06.03

Semmi nem indokolhatja a Szudán fővárosában, Kartúmban békés ülősztrájkot folytató tüntetők táborának erőszakos felszámolását. Az Európai Unió elvárja, hogy az átmeneti katonai tanács tiszteletben tartsa az emberek jogait ahhoz, hogy békés módon hangot adjanak aggodalmuknak, mindenfajta erőszak vagy fenyegetettség nélkül - jelentette ki rövid közleményében az EU külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

A közlemény hangsúlyozta: az átmeneti katonai tanács felelős az ország biztonságáért és a jogállamiság biztosításáért, valamint kötelessége, hogy felelősségteljesen cselekedjen.

Az erőszak bármiféle alkalmazása a béke megteremtéséhez szükséges politikai folyamatok félresiklásához vezet, meghiúsítja a szudáni nép jogos törekvéseinek sikerét. Ez kizárólag egy polgári vezetésű átmeneti kormánynak való gyors hatalomátadással érhető el, melynek során minden félnek rendkívüli önuralmat kell gyakorolnia - fűzték hozzá.

Április közepén mondott le az ország elnöki tisztét 30 éve betöltő Omar el-Besír szudáni elnök, miután katonák megszállták az államfő vezette kormánypárt székházát. Ezt követően letartóztatták az elnököt, az ország irányítására pedig katonai tanács jött létre.

Hétfőn a szudáni hadsereg megkezdte az ellene tüntetők táborának felszámolását a főváros, Kartúm központjában, ahonnan hírügynökségi jelentések szerint fegyverropogás és robbanások hangja hallatszott, és füst szállt fel. Egészségügyi és ellenzéki orvosi források szerint legalább tizenhárman meghaltak, százak sebesültek meg a biztonsági erők rohamában, köztük egy nyolcéves gyerek. A biztonsági erők éles lőszert vetettek be a főváros Kelet-Nílus Kórházában és tüntetőket üldöztek a kórház területén - tették hozzá.

Az átmeneti katonai tanács tagadta, hogy erői megkezdték a tüntetők táborának felszámolását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!