EU-tisztújítás - A román elnök felszólította a kormányfőt, konzultáljon vele, mielőtt újabb európai biztosjelöltet javasol

Külföld, 2019.10.02

Klaus Iohannis román államfő felszólította Viorica Dancila miniszterelnököt: ne javasoljon Románia nevében újabb európai biztosjelöltet, anélkül, hogy konzultálna vele, és megszerezné jelöltje számára a parlament jóváhagyását.

A jobboldali elnök szerdán kiadott közleményében arra reagált, hogy a szociáldemokrata (PSD) kormányfő nem jelent meg aznap az elnöki hivatalban, elutasítva azt, hogy az államfővel egyeztessen egy újabb román biztosjelöltről, miután első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága.

Iohannis szerint azzal, hogy megtagadta az egyeztetést egy Románia nemzetközi megítélését érintő ügyben, Dancila súlyosan megsértette az alkotmányt, aláásta Románia hitelét, újabb bizonyítékát adva politikai dilettantizmusának és a felelőtlenségének.

Dancila kedden este megszerezte pártja támogatását ahhoz, hogy Dan Nica szociáldemokrata EP-képviselőt javasolja az Európai Bizottságba (EB), miután azonban erről telefonon tájékoztatta Ursula von der Leyent, az EB elnöke román édiaértesülések szerint "tartalékmegoldásként" egy újabb női jelöltet is kért tőle. A PSD végül elfogadta azt is, hogy Melania-Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkár legyen Románia tartalék-jelöltje.

Romániában a novemberi elnökválasztás közeledtével gyakorlatilag minden politikai kérdésben kiéleződött a szembenállás a második mandátumra pályázó jobboldali elnök és a legfőbb közjogi méltóságot a PSD részéről megpályázó szociáldemokrata kormányfő között. A PSD-kormány legitimitását a parlamenti ellenzék is vitatja, miután korábbi koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztusban kilépett a kormányból. A Dancila-kabinet ellen kedden bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenék, amelyről várhatóan szombaton szavaz a bukaresti parlament.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!