EU-tisztújítás - Az olasz kormánypártok Ursula von der Leyen megválasztásáról vitáznak

Külföld, 2019.07.17

Vita támadt az olasz kormánypártok között szerdán amiatt, hogy előző nap az Európai Bizottság elnökévé választották Ursula von der Leyent: Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt vezetője aggodalmának adott hangot a szerinte "Merkel és Macron által támogatott" jelölt megválasztása miatt, míg a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) von der Leyent támogatta.

Matteo Salvini kijelentette, az Európai Bizottság új elnökét Angela Merkel német kancellár jelölte és Emmanuel Macron francia elnök támogatta.

A nagyobbik olasz kormánypárt vezetője megjegyezte, hogy Ursula von der Leyent Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfő pártja, az ellenzéki Demokrata Párt (PD), valamint a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a másik római kormánypárt, az M5S európai parlamenti képviselői is megszavazták. Az Európai Bizottság új elnöke iránti vegyes pártbizalmat Matteo Salvini "minestronénak", vagyis a lehető legvegyesebb zöldséglevesnek nevezte.

Ursula von der Leyen "bizonyos kérdésekben nagyon is baloldalra hajlik, mint például a gazdasági növekedés és a határok ellenőrzése" - jelentette ki a Liga vezetője. Hozzátette: aggódik Ursula von der Leyen megválasztása miatt.

Az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a két olasz kormánypárt ellentétesen voksolt: a Liga nemmel szavazott, az M5S frakciója pedig igennel.

A Liga egyik politikusa, Marco Zanni, az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakcióvezetője - amelynek az olasz kormánypárt is tagja - "bődületes" hibának nevezte, hogy az M5S egy "gyenge" európai bizottsági elnököt támogatott, "aki valószínűleg nem fogja Olaszország érdekeit képviselni". Zanni hozzátette, ez ősszel fog kiderülni, amikor az olasz kormánynak majd Ursula von der Leyennel kell egyeztetnie az olasz költségvetési csomagról.

Manlio Di Stefano külügyi államtitkár, az M5S politikusa kijelentése szerint Ursula von der Leyen támogatásakor az M5S három szempontot vett figyelembe: az Európai Bizottság új elnöke megígérte az európai minimálbér bevezetését, a migrációs rendszer reformját, valamint azt az elkötelezettséget, hogy Európa lehet a világ első szénmentes kontinense. Az M5S más politikusai szerint a meglepetést a Liga okozta, amikor kezdetben támogatni látszott Ursula von der Leyent, majd végül nem szavazta meg a jelölését.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök úgy vélte, a Liga saját politikai számításait követte, amikor elutasította Ursula von der Leyen megszavazását. Remélem, a Liga magatartása nem kompromittálja a biztosokról való egyeztetést - tette hozzá a római kormányfő.

Az Olaszországnak járó biztosi széket a májusi európai parlamenti választásokat Olaszországban megnyerő Ligának kell megkapnia. Matteo Salvini és Giuseppe Conte kormányfő korábban úgy nyilatkozott, hogy jelentős gazdasági tárcára számítanak, amely esetleg a piaci versenyért felelős biztosi hely lehet. Az olasz biztosi helyre Giulia Bongiorno tűnik a legesélyesebbnek: az eredetileg ügyvéd Bongiorno a Liga politikusa, jelenleg a közigazgatási reformért felelős olasz miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!