EU-tisztújítás - Elemző: szakpolitikailag és személyét tekintve is alátámasztott Trócsányi jelölése

Külföld, 2019.07.24

Szakpolitikailag és személyét tekintve is alátámasztott döntés Trócsányi László volt igazságügyi miniszter uniós biztosnak jelölése - mondta a Századvég Alapítvány nemzetközi elemzője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Trócsányi László uniós biztosként olyan munkával tudna hozzájárulni az Európai Bizottság (EB) feladataihoz, amely az eredeti küldetéséhez terelhetné vissza a testületet - fogalmazott Halkó Petra.

Mint mondta, Ursula von der Leyen, az EB új elnöke a testület tagjelöltjei tekintetében precedens nélküli kérést intézett a tagállamok felé, miszerint egy helyett két személyt, egy női és egy férfi jelöltet állítsanak. A megválasztott EB-elnök azzal indokolta kérését, hogy nemi kiegyensúlyozottságot szeretne teremteni az Európai Bizottságban - fűzte hozzá.

Női szempontból ez egy üdvözlendő lépés, ugyanakkor nem biztos, hogy a nemek kérdése döntő jelentőségű kellene, hogy legyen egy szakpolitikailag jelentős testületben - mutatott rá Halkó Petra.

A műsorban elhangzott, hogy augusztus 26-ig kell megnevezniük az európai uniós tagországoknak azokat a politikusokat, akiket az Európai Bizottság tagjának jelölnek, őket szeptemberben hallgatják meg az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, a listáról pedig várhatóan októberben szavaz az EP, azután pedig a tagállami kormányokat tömörítő tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!