EU-tisztújítás - Frontex: enyhén emelkedett az Európába érkezők száma júniusban

Külföld, 2019.07.11

Enyhén emelkedett júniusban az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma az előző havi adatokhoz képest - írta csütörtökön közzétett jelentésében az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex).

A friss értékelés szerint júniusban 8300-an érkeztek a négy legfőbb migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ez 6 százalékos növekedést jelent a májusi adatokhoz képest. Az év első hat hónapjában regisztráltak száma összesen mintegy 42 ezer volt, harmadával kevesebb a tavalyinál.

A fő belépési pontnak továbbra is Görögország számít, ahol júniusban csaknem 4000, idén eddig 21 500 embert jegyeztek fel, ami 16 százalékos csökkenés a 2018-as számokhoz képest. Legnagyobb csoportjukat az afgánok tették ki, ők jellemzően a tengeren keresztül érkeztek.

A második helyen a nyugat-mediterrán útvonal áll. Spanyolországban 55 százalékkal 2350-re nőtt az illegális határátlépések száma. Az utóbbi hat hónapban a helyi hatóságok 10 300 migránst regisztráltak, 27 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év azonos időszakában. Legtöbben a marokkói, mali és algériai állampolgárok voltak.

Olaszországban lényegében változatlan maradt az érkezők száma, körülbelül 1150. Idén eddig 3200-an értek itt partot, ami 83 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly volt. Legtöbben a tunéziaiak, pakisztániak és algériaiak voltak.

A nyugat-balkáni útvonalon közel 500 bevándorlót regisztráltak, a féléves 5100-as adat pedig csaknem a duplája az egy évvel ezelőttinek. Legtöbbje az érkezőknek afgán és iraki volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!