EU-tisztújítás - FT: a szociáldemokrata és a liberális-centrista EP-frakció sem támogatja Webert

Külföld, 2019.06.20

A szociáldemokrata, valamint az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti (EP-) frakció is jelezte, hogy nem szavaznák meg a néppárti Manfred Webert az Európai Bizottság elnökének - jelentette csütörtökön a Financial Times (FT) című brit újság.

Az üzleti-politikai napilap értesülései szerint az Európai Néppárt utáni második, illetve harmadik legnagyobbnak számító képviselőcsoport vezetői, Iratxe García Pérez és Dacian Ciolos szerdán megüzente, hogy még ha az Európai Tanács végül őt is jelölné, akkor sem támogatnák Webert a parlamenti szavazáson.

Hasonlóról számolt be a Le Soir című belga lap egyik újságírója is a Twitteren, aki Philippe Lambertsre, a zöldpárti EP-frakció társelnökére hivatkozva azt írta, hogy a négy "EU-párti" csoport vezetőinek csütörtök reggeli találkozóján García és Ciolos hivatalosan közölte, hogy Weber nem számíthat a voksaikra.

Lamberts kijelentette, hogy a zöldek a korábbi hírekkel ellentétben még nem döntöttek Weber támogatásáról. "Először meg kell egyeznünk egy programról. Sikerült? Még nem. Nem zárunk ki addig senkit" - idézte őt a Politico.

Ciolos később megerősítette ezen híreket, leszögezve, hogy Webernek nincs meg a többsége, valamint támogatásáról biztosítva Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztost a Jean-Claude Juncker utódlásáért folyó versenyben.

Elemzők szerint mindez lényegében azt jelenti, hogy elveszett Manfred Weber esélye, hogy ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke.

Eközben ismét összeült Brüsszelben a néppárti, a szociáldemokrata, illetve a liberális pártcsalád által koordinátornak kinevezett hat uniós tagállami kormányfő, de konkrét eredménye egyelőre nem látszik a "pozitív, konstruktív szellemben zajló" tanácskozásnak.

Az FT értékelése szerint a fejlemények válaszút elé állítják az Európai Néppártot: vagy minden áron kitartanak Weber mellett, és blokkolnak minden megállapodást mind az Európai Tanácsban, mind az Európai Parlamentben, vagy "taktikai visszavonulót" fújnak, és megpróbálják egy másik jelöltjüket elfogadtatni a brüsszeli testület élére. Amennyiben utóbbi opciót választják, akkor még elképzelhető a kompromisszumos megoldás tető alá hozása a csütörtökön kezdődő EU-csúcson - húzták alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!