EU-tisztújítás - Morawiecki: Ursula von den Leyen EB-elnökké választása új kezdetre ad reményt

Külföld, 2019.07.16

Ursula von den Leyennek az Európai Bizottság (EB) elnökévé választása reményt ad arra, hogy új fejezet kezdődik az Európai Unióban - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedd esti rendkívüli varsói sajtóértekezletén.

"Mérsékelten derűlátó vagyok, az EB-elnök asszony reményt ad új kezdetre" - mondta a miniszterelnök.

Varsó remélhetőleg olyan partnerre talál Von der Leyenben, mely "teljesen eltér attól, aki a megértés hiánya, konfliktusokra való hajlama, a térség emocionális kezelése (...) miatt fenyegetést jelentett volna Közép-Európára nézve" - utalt Morawiecki a korábbi szocialista csúcsjelöltre, Frans Timmermansra.

Morawiecki szerint az EU-nak most stabilizációra van szüksége, a lengyel kormány pedig arra fog törekedni, hogy "sok ügyben kompromisszum szülessen".

Az új EB-elnökkel a biztonságpolitikában, az energetika és a klímapolitika átalakításában lehet közös nevezőre jutni - sorolta a kormányfő.

A politikus kilátásba helyezte, hogy egyeztetni fog az új bizottsági elnökkel a Lengyelországnak az EB-ben jutó biztosi tisztségről, Varsó a legfontosabb gazdasági területekre pályázik, olyanokra, amelyeken "a leghatározottabban védheti a lengyel és a közép-európai érdekeket".

A kormányfő megköszönte a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti (EP) képviselőinek, hogy végül Von den Leyen mellett tették le voksukat, és ezzel "megmutatták: értik, hogy mit jelent a kompromisszum a politikában". A keddi strasbourgi szavazás megmutatta, hogy a PiS szavazatai a mérleg nyelve szerepét töltötték be - értékelte Morawiecki.

A PiS-nek 27 képviselője van az EP-ben, ahol Ursula von der Leyent a minimálisan szükséges 374 voksnál végül 9-cel több, 383 támogató szavazattal válaszották meg a bizottság következő elnökévé.

Morawiecki felidézte: korábban az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban Lengyelország a visegrádi országcsoport (V4) többi tagországával együtt éppen Von der Leyen mellett állt ki, akiben "kompromisszumos jelöltet" láttak.

A strasbourgi szavazás előtt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke úgy nyilatkozott a PAP hírügynökségnek: hatással lehet Ursula von der Leyen jelöltségére, hogy a korábbi megállapodások ellenére hétfőn Beata Szydlo volt lengyel kormányfőt az EP-ben nem választották meg a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság elnöki posztjára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!