EU-tisztújítás - Románia új jelöltet javasol az Európai Bizottságba Rovana Plumb helyett

Külföld, 2019.09.30

Románia új jelöltet javasol az Európai Bizottságba az Európai Parlament (EP) jogi bizottságában (JURI) leszavazott Rovana Plumb helyett - jelentette be hétfőn Viorica Dancila miniszterelnök.

A szociáldemokrata politikus szerint Plumbbal semmilyen valós gond nincs, elutasítását politikai játszmáknak, a román jobbközép ellenzék és Klaus Iohannis román államfő ellenséges lobbijának tulajdonítja.

A román miniszterelnök a JURI bizottság döntését a román és az európai jogrend közötti konfliktus megnyilvánulásaként értelmezte. Kifejtette: a román törvények alapján Plumbbal szemben semmilyen összeférhetetlenségi probléma nem merült fel. Míg az európai jog szerinte nem szabályozza világosan ezeket követelményeket, Plumb helyzetét kétes politikai játszmákra használták fel.

Dancila szerint az EP jogi bizottságának semmilyen nyomós oka nem volt Plumb elutasítására, álláspontját pedig Iohannis és a román ellenzéki pártok "határtalan agresszivitású, teljesen értelmetlen" lejárató kampánya befolyásolta. Megjegyezte: Iohannis már egy órával a JURI döntése előtt konzultációra hívta őt egy új biztosjelölt személyéről.

A román miniszterelnök szerint Plumb elutasításában Dacian Ciolos volt miniszterelnök, az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti frakció vezetője "Románia elleni lobbijának" is szerepe lehetett. A román miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a JURI elnöke is az Újítsuk meg Európát frakció tagja.

Akik az Európai Unióban folytatnak lejárató kampányt a bukaresti kormány ellen, azok Románia érdekeivel csatároznak - szögezte le Dancila.

A román miniszterelnök nem mondta ki, hogy elutasítja az egyeztetést az államfővel az új biztosjelölt személyéről, mindössze ironikusan annyit mondott, annyira fog sietni az elnöki hivatalba, amennyire Iohannis sietett miniszterjelöltjeit kinevezni, amikor az alkotmánybíróság kimondta, hogy elutasításukkal megsértette az alaptörvényt.

Az új román biztosjelölt személyéről várhatóan a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságában hoznak formális döntést: a testületet keddre hívta össze a pártot vezető Viorica Dancila kormányfő.

A JURI múlt heti közlése szerint a román jelölt azért nem kapta meg az EP-s szakbizottság támogatását, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta. Plumb megkérdőjelezett fedezetű adóssága rendezéséről értesítette az EP jogi szakbizottságát, amely azonban hétfői ülésén megerősítette, hogy "komoly kétségek" merültek fel vele szemben, amelyek megkérdőjelezik alkalmasságát az európai biztosi tisztségre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!