EU-tisztújítás - Sokan bírálják az "európai életmód védelméért" felelős bizottsági tárca elnevezését

Külföld, 2019.09.12

Egyre erősödnek a tiltakozó hangok Brüsszelben az "európai életmód védelméért" felelős európai bizottsági tárca elnevezése miatt, sokan annak megváltoztatását szeretnék elérni.

A portfólióhoz tartozik a migráció ügye is, s számos európai parlamenti (EP-) képviselő, jogvédő szervezet és több tagállam szerint az elnevezés elfogadhatatlan, ugyanis szerintük szélsőjobboldali retorikát idéz, azt sugallva, hogy például a menedékkérők fenyegetést jelentenének a kontinens kultúrájára.

"Nem tetszik a gondolat, hogy az európai életmód ellentétes lenne a bevándorlással. A messziről érkezők befogadása része az európai életmódnak, amely az energiák és a tehetségek egyesítését, mások tiszteletét jelenti, függetlenül a bőrszíntől és a származástól" - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke az Euronews hírcsatornának.

Hozzátette, az elnevezés nem felel meg a tárcát megkapó, korábban a brüsszeli testület vezető szóvivőjeként dolgozó Margarítisz Szkínász értékrendjének.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a kérdéses portfólió alá számos területet besorolt a munkaerőpiactól, az oktatástól és a sporttól a migráción és a menedékjogon keresztül egészen a biztonsági unióig. A bevándorlás más kérdései, például a határellenőrzés azonban a belügyi biztoshoz tartoznak majd.

Az EP szociáldemokrata, liberális-centrista és zöld frakciója elfogadhatatlannak tartja az elnevezést, ezért levélben kívánják sürgetni annak megváltoztatását.

"Jobb javaslatot kell bemutatnia von der Leyennek, amikor jövő héten részt vesz az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezletén" - közölte Philippe Lamberts, a zöldpárti frakció társelnöke.

David Sassoli EP-elnök megerősítette, hogy meghívta von der Leyent a jövő csütörtöki ülésre, mondván, "talán elsiettek bizonyos furcsa és bizarr megnevezéseket".

A francia kormány szóvivője pedig úgy vélekedett, hogy az elnevezés "kérdéseket vet fel", kiemelve, ő nem ezt választotta volna.

A megválasztott bizottsági elnök szóvivője arról számolt be, hogy alaposan tanulmányozni fogják a felhozott érveket, de nem várható "gyors döntés" az ügyben.

A májusi európai parlamenti választások nyomán megújítandó Európai Bizottság biztosjelöltjeinek meghallgatása szeptember végén kezdődik meg az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, a testület végleges összetételét tükröző listáról pedig várhatólag októberben szavaz a képviselőtestület. Végül pedig az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!