Európa Tanács: a kisebbségek jogainak védelme stabilizálja Európát

Külföld, 2019.01.22

A kisebbségek  jogai és a kisebbségi nyelvek védelme  az Európa Tanács és minden tagország  fontos politikai kötelessége, ugyanis ezek a jogok azok, amelyek stabilizálják Európát és segít a további konfliktusok elkerülésében - jelentette ki az Európa Tanács főtitkára Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének januári ülésszakán az ukrán oktatási törvényre vonatkozó magyar képviselői kérdésre válaszolva kedden.

Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kérdésére Thorbjorn Jagland leszögezte, hogy az Európa Tanács egyik fő célja, hogy a nemzeti kisebbségek jogai, köztük az anyanyelv használatának jogai ne csorbuljanak, a kisebbségek megszerzett jogaikat ne veszítsék el. Reményét fejezte ki, hogy a további tárgyalások eredményeképpen Kijev teljesíteni fogja vállalt kötelezettségeit, valamint a Velencei Bizottság ajánlásait.

Elmondta azt is, hogy az anyanyelvhez kapcsolódó oktatás minden nemzet alapjoga, amelyet az Európa Tanács garantál, ezért ezen jogok védelme érdekében mindig és minden körülmények között ki fog állni.

Nacsa Lőrinc az MTI-nek nyilatkozva elmondta, felszólalásában kérte a szervezettől, hogy a következő időszakban fordítson kiemelt figyelmet az ukrán oktatási törvény okozta helyzetre.

Véleménye szerint el kell kerülni ugyanis, hogy a következő ukrán választás kampányában eszközként használják a nemzeti kisebbségeket, így a magyar kisebbséget is. A kárpátaljai magyar kisebbség veszélyeztetettsége magas, ezért nem szabad hagyni, hogy kampánycélokra használják fel őket - szögezte le a képviselő.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának vezetője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar delegáció minden követ megmozgat a nemzeti kisebbségek, köztük a magyar kisebbség jogainak megmaradása érdekében.

Jelentős fejleménynek nevezte, hogy az Európa Tanács főtitkára egyértelművé tette: az tanács nyomon követi az ukrajnai kisebbségi jogi helyzetet. Jagland azt is kijelentette, hogy a szervezet álláspontja e tekintetben a későbbiekben sem fog változni, mivel Európa biztonságának egyik legfontosabb kérdése, hogy tiszteletben tartják-e az alapvető kisebbségi jogokat - tájékoztatott Németh Zsolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!