Európa Tanács: Oroszország felelős a dél-oszét és abház területeken a georgiai civilekkel és hadifoglyokkal szembeni bánásmódja miatt

Külföld, 2021.01.21

Felelősség terheli Oroszországot a Dél-Oszétia és Abházia területe felett 2008. augusztus 12. és október 10. közötti időszaban gyakorolt ellenőrzése idején a georgiai civilekkel és hadifoglyokkal szembeni bánásmódja miatt - közölte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy Georgia 2008. augusztus 8-án támadást indított szakadár tartománya, Dél-Oszétia visszaszerzéséért, azonban Oroszország beavatkozott a terület védelmében.

Georgia 2018 augusztusában nyújtott be panaszt Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai bíróságánál, az ország területe egy részének megszállásával és grúz etnikumú állampolgárok célzott elnyomásával vádolva Moszkvát.

Georgia keresetében annak megállapítását kérte, hogy Oroszországot felelősség terheli az Emberi Jogok Európai Egyezménye több cikkének megsértésében. Véleménye szerint a folytatódó megszállás, szögesdrót felhúzása és a grúziai lakosság elleni célzott orosz propaganda sérti az egyezmény 2., (az élethez való jog), 3. (a kínzás tilalma), 5. (a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog), 6. (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) és 13. (hatékony jogorvoslathoz való jog) cikkeit.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő bíróság mindenekelőtt megállapította, hogy meg kell különböztetni a katonai konfliktus aktív szakaszában (2008. augusztus 8. és 12. között) végrehajtott katonai műveleteket és a konfliktus aktív szakaszának megszűnését, 2008. augusztus 12-én életbe lépett tűzszüneti megállapodást követően bekövetkezett eseményeket.

Az ítélet szerint a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a konfliktus aktív szakaszában bekövetkezett események nem tartoztak Oroszország joghatósága alá, így az emberi jogok európai konvenciója 1. cikkének vonatkozásában Georgia kérelemének egy része elfogadhatatlan. Megállapította azonban, hogy Oroszország "hatékony ellenőrzést" gyakorolt Dél-Oszétia, Abházia és a hozzájuk tartozó területek felett 2008. augusztus 12. és október 10. között, az orosz csapatok hivatalos kivonásának időpontjáig. Az időszakot követően azonban "erős jelenléte fennmaradásával" Oroszország továbbra is hatékony ellenőrzést folytatott a terület felett.

Mivel a konfliktus megszűnése után bekövetkezett események Oroszország joghatósága alá tartoztak, a bíróság ezek ismeretében egyebek mellett arra a következtetésre jutott, hogy a georgiai civilek és katonákkal szembeni orosz bánásmódot az emberi jogi egyezmény vonatkozó cikke alapján embertelen és megalázó bánásmódnak kellett tekinteni.

A 2008-as konfliktust megelőzően Moszkva tömegesen adott orosz állampolgárságot Dél-Oszétia lakosainak, egyebek között ezzel indokolva beavatkozását. Az ötnapos háborúban, mely orosz győzelemmel végződött, több mint ezren haltak meg. Moszkva ezt követően 2008. augusztus 26-án elismerte Dél-Oszétia és a másik szakadár georgiai terület, Abházia függetlenségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!