Európai Bíróság: a lengyel legfelsőbb bíróságnak kell vizsgálnia a fegyelmi kamara függetlenségét

Külföld, 2019.11.19

A lengyel legfelsőbb bíróságnak kell megvizsgálnia az igazságügyi reformok keretében nemrégiben létrehozott fegyelmi kamarája függetlenségével kapcsolatos kételyeket - mondta ki kedden az Európai Bíróság.

A luxembourgi székhelyű törvényszék rámutatott, hogy a szabályozás egyes elemei önmagukban nem vonják szükségszerűen kétségbe ezen fórum függetlenségét, együttes hatásukat elemezve azonban más lehet a helyzet.

Az ítéletben nem állapították meg a testületre vonatkozó előírások jogszerűtlenségét, ugyanakkor emlékeztettek az európai uniós jog elsőbbségének elvére, illetve aláhúzták, hogy biztosítani kell a panel pártatlanságát, csakis ez esetben utalhatóak elé ügyek a legfelsőbb bíróság tagjainak korai nyugdíjazásával kapcsolatban.

Kiemelték: ellentétes a bírói jogorvoslathoz való joggal, hogy bizonyos jogviták olyan fórum kizárólagos hatáskörébe tartozhatnak, amely nem minősül független és pártatlan bíróságnak.

Az Európai Bizottság áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított az új lengyel bírói fegyelmi kamarák ügyében, mert úgy látta, a szabályok nem tartalmaznak megfelelő garanciákat, hogy megóvják a bírákat a politikai befolyástól, valamint nem állnak összhangban a közösségi jog előírásaival.

A testület az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt vagy a törvényt sértő kihágásokkal foglalkozik, függetlenül az esetleges párhuzamosan zajló büntetőügyi eljárásoktól. Varsó közlése szerint a cél az eddig nem megfelelően kezelt, régóta meglévő "kóros jelenségek" leküzdése az ágazatban.

Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt, főként amiatt, hogy - a bírálók szerint - csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A most is alkalmazott, úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi, hogy a tagországok bíróságai a közösségi jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek az Európai Bíróság elé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!