Európai Bizottság 100 millió euróval növelné a kutatási és hallgatói mobilitási programok 2019-es keretét

Külföld, 2019.05.15

Az Európai Bizottság javaslatot tett a Horizont 2020 és az Erasmus+ uniós programok költségvetésének 100 millió euróval (mintegy 320 millió forint) történő növelésére egyebek mellett az éghajlatváltozás elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében, valamint, hogy az unió még jobban tudjon igazodni a munkaerőpiaci igényekhez - közölte az uniós bizottság szerdán.

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos nyilatkozata szerint a 100 millió eurós többlettámogatásból 80 millió eurót az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásokra fordítanak a Horizont 2020, azaz az EU kutatási és innovációs programja keretében.

A fennmaradó 20 millió euró az Erasmus+ programot, vagyis az unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramját fogja támogatni. Ez a többletpénz hozzájárul majd az európai egyetemek hálózatainak kialakítására irányuló új uniós kezdeményezéshez is. Az EU 2021-re európai egyetemek 12 hálózatát kívánja létrehozni, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy több uniós országban folytatott tanulmányaikat kombinálva szerezzenek diplomát, és ezek a hálózatok hozzájárulnak az európai egyetemek nemzetközi versenyképességéhez az unióban és azon kívül egyaránt.

A javaslat elfogadásához szükség van az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának jóváhagyására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!