Európai Bizottság: a 2019-es európai szemeszter kevésbé dinamikus növekedéssel kezdődik

Külföld, 2018.11.21

A gazdaság- és szociálpolitikai koordináció 2019-es európai szemesztere erősen bizonytalan légkörben végbemenő tartós, de kevésbé dinamikus növekedéssel kezdődik - közölte az Európai Bizottság az Európai Unió 2019-re vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait összegző, szerdán közzétett európai szemeszter őszi csomagjában.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke a jelentés bemutatásakor elmondta, az uniós országoknak jól célzott beruházásokra és megújult reformtörekvésekre van szükségük, hogy megerősítsék növekedésük alapjait és növeljék termelékenységüket.

A költségvetési politika terén az államadósságok szintjét kell csökkenteni, és újra fel kell tölteni a költségvetési tartalékokat - közölte.

A jelentés szerint a tavalyi kedvező globális gazdasági helyzet és az alacsony kamatlábak elősegítették a növekedés, a foglalkoztatás, az államadósság csökkentése és a beruházások támogatását az EU-ban és az euróövezetben egyaránt. Az előrejelzések szerint - a belső fogyasztás és a beruházások erejének köszönhetően - valamennyi tagállam, noha lassúbb ütemben, de tovább növekszik.

Mint megállapították, ha jelentősebb sokkhatás nem következik be, Európa várhatóan képes lesz a potenciális növekedést meghaladó növekedésre, a fokozott munkahelyteremtés és a csökkenő munkanélküliség fenntartására. Kiemelték, hogy az euróövezeti országok államháztartási helyzete jelentősen javult, az aggregált euróövezeti költségvetési hiány pedig jelenleg 1 százalék alatt van, több országban azonban továbbra is magas az adósság szintje. A gazdaság növekedésének kihasználásával költségvetési tartalékokat kell képezni a következő visszaesés kezeléséhez és a potenciális foglalkoztatási és szociális hatások enyhítéséhez - húzták alá.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa elmondta, az éves növekedési jelentés, amely meghatározza a következő év általános gazdasági prioritásait, arra szólítja fel a tagállamokat, hogy nemzeti szinten a szakpolitikai erőfeszítéseknek minőségi beruházások megvalósítására, és olyan reformokra kell összpontosítaniuk, amelyek növelik a termelékenységet és az intézményi kapacitást, miközben továbbra is biztosítják a makroszintű pénzügyi stabilitást és a rendezett államháztartást. Uniós szinten prioritás az egységes piac elmélyítése, a gazdasági és monetáris unió (GMU) szerkezetének kiteljesítése és a szociális jogok európai pillérében foglalt elvek előmozdítása - közölte.

Mint elmondta, az együttes foglalkoztatási jelentés tervezete, amely az európai foglalkoztatási és szociális helyzetet elemzi, folyamatos munkahelyteremtést, a munkanélküliség csökkenését és a szociális helyzet javulását mutatja szerte az EU-ban. A dokumentumból kiderül, hogy 2018 második negyedévében 239 millió volt a foglalkoztatottak száma, ami a valaha regisztrált legmagasabb európai foglalkoztatási arányt jelenti. A szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya 2017-ben jelentősen, a 2008-ban kirobban gazdasági válság előtti szint alá csökkent, az előző évhez képest több mint ötmillióan kerültek ki a szegénységből vagy a társadalmi kirekesztettségből.

Noha az idősebb munkavállalók foglalkoztatási rátája nőtt az elmúlt évtizedben, a fiatalok, az alacsony szakképzettségű illetve a migrációs háttérrel rendelkezők esetében a foglalkoztathatóság számos tagállamban továbbra is nehéz. A nők munkaerőpiaci részvétele továbbra is gyors ütemben növekszik - tették hozzá.

A jelentés az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló ajánlása az államháztartás minőségének és összetételének javítását, valamint a költségvetési tartalékok helyreállítását javasolja annak érdekében, hogy a következő visszaesés bekövetkeztekor az érintett országoknak nagyobb mozgásterük legyen.

Az Európai Bizottság a munka adóterhének enyhítését, az oktatási rendszerek megerősítését, a készségfejlesztésbe történő beruházást, valamint az aktív munkaerőpiaci szakpolitikák és szociális védelmi rendszerek hatékonyságának és megfelelőségének javítását javasolja. Továbbá gyors előrelépésre szólít fel az európai gazdasági és monetáris unió megvalósítása terén.

A bizottság szerint folytatni kell a bankunió kiteljesítésére irányuló munkát az Egységes Szanálási Alap védőhálójának működőképessé tétele, valamint egy európai betétbiztosítási rendszer létrehozása révén.

Kijelentették, hogy a pénzügyi integrációt az európai szabályozási és felügyeleti struktúra megerősítésével is folytatni kell. Így kell tenni a nemteljesítő hitelek csökkentésére irányuló erőfeszítésekkel is, és meg kell előzni az ilyen hitelek jövőbeli kialakulását. Aláhúzták, hogy a bankunió kiteljesítése érdekében továbbra is kulcsfontosságú a bankuniót létrehozó 2016. november végi banki intézkedéscsomag 2018 végéig történő elfogadása. Egy integráltabb pénzügyi ágazat - teljes körű bankunió egy valódi tőkepiaci unió - az euró nemzetközi szerepének erősítését is elő fogja segíteni, ami ezáltal jobban meg fog felelni az euróövezet súlyának a világban - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!