Európai Bizottság: az Egyesült Államokkal kötött adatvédelmi egyezmény hatékony védelmet biztosít a személyes adatoknak

Külföld, 2019.10.23

Az Európai Unió (EU) és az Amerikai Egyesült Államok között létrejött adatvédelmi egyezmény hatékony, továbbra is megfelelő szintű védelmet biztosít a részt vevő mintegy ötezer vállalatnak az EU-ból az Egyesült Államokba továbbított személyes adatai számára - közölte az Európai Bizottság a keretrendszer harmadik felülvizsgálatáról szóló jelentésében szerdán.

A jelentés szerint 2016-os elfogadása óta számos előrelépés történt a keretrendszer működésében, az amerikai kereskedelmi minisztérium például szisztematikusabb módon biztosítja a szükséges felügyeletet, egyebek mellett szúrópróbaszerűen kiválasztott vállalatok havi ellenőrzésével, hogy azok betartják-e az adatvédelmi együttműködés elveit.

Javult a jogérvényesítés, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság hét esetben hajtott végre a megállapodáshoz kapcsolódó jogérvényesítési intézkedést. Továbbá egyre több uniós vállalat él a megállapodás nyújtotta jogaival, az eljárások pedig azt bizonyítják, hogy a megfelelő jogorvoslati mechanizmusok jól működnek - közölték.

Az Európai Bizottság jelentésében konkrét intézkedéseket is ajánl annak biztosítására, hogy az adatvédelmi egyezmény még hatékonyabban működjön a gyakorlatban. Ezek közé tartozik a részvételi szándékukat jelző vállalatok esetében a tanúsítási eljárás továbbfejlesztése az eljárások gyorsabb lebonyolítása, a megfelelőség ellenőrzésének kiterjesztése, valamint a humánerőforrás-adatok kezelésére vonatkozó további iránymutatás kidolgozása a vállalatok számára.

Az uniós bizottság szükségesnek tartja, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tovább erősítse az adatvédelmi egyezmény alapvető követelményeinek való megfelelésre irányuló vizsgálatait, és adjon tájékoztatást az uniós adatvédelmi hatóságoknak a folyamatban lévő vizsgálatokról - írták.

Az európai-amerikai adatvédelmi egyezmény 2016 júliusában jött létre, célja, hogy megvédje minden olyan uniós állampolgár alapvető jogait, akinek a személyes adatait kereskedelmi célokból tanúsítással rendelkező amerikai vállalatokhoz továbbították, valamint egyértelmű jogi helyzetet teremt a transzatlanti adattovábbításokra támaszkodó vállalkozások számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!