Európai Bizottság: az emlékezés a romák üldözésére közös európai kötelesség

Külföld, 2021.07.30

Közös európai kötelesség megemlékezni a romaüldözésről és foglalkozni a jelenleg is fennálló megkülönböztetésük felszámolásával - jelentette ki az Európai Bizottság a roma holokauszt augusztus 2-án esedékes emléknapja alkalmából pénteken.

"Tiszteletünket fejezzük ki a holokauszt roma áldozatainak százezrei előtt, és megújítjuk erőfeszítéseinket és elkötelezettségünket a romák egyenlősége és társadalmi befogadása mellett" - fogalmazott közös közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős alelnök, valamint Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos.

Leszögezték: a gyűlöletnek, a faji indíttatású erőszaknak és az etnikai alapú profilalkotásnak nincs helye az alapvető jogok tiszteletben tartására épülő Európai Unióban.

Az Európai Bizottság illetékesei felkérték az uniós tagállamokat, hogy kötelezzék el magukat az EU 2020 októberétől érvényes romastratégiájában rögzített egyenlőség, befogadás és a társadalmi részvétel biztosítása mellett.

"Együtt egyenlőbbé tehetjük az Európai Uniót a legnagyobb etnikai kisebbség tagjai számára is" - tették hozzá.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!