Európai Bizottság: az EU fellép a fagyasztott hasábburgonyára Kolumbiában bevezetett vámok ellen

Külföld, 2019.11.15

Jogszerűtlen dömpingellenes intézkedésnek minősíti és a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) vitarendezési eljárást kezdeményez Kolumbiával szemben az Európai Unió a Belgiumból, a Németországból és a Hollandiából importált fagyasztott hasábburgonyára kivetett vámok miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos azt mondta: "Hiába kértük több ízben is Kolumbiát az indokolatlan intézkedések megszüntetésére, nem kaptunk kielégítő választ. Ezért most továbblépünk, és eljárást kezdeményezünk a WTO előtt".

Az indoklás szerint a Kolumbia által egy évvel ezelőtt bevezetett dömpingellenes intézkedések sem tartalmi, sem pedig eljárási szempontból nincsenek összhangban a WTO szabályaival.

Az intézkedések keretében az Európából érkező importra két évig körülbelül 3 és 8 százalék közötti vámot kell fizetni. A vámok korlátozzák a kolumbiai piachoz való hozzáférést, és az unióból kivitt fagyasztott hasábburgonya csaknem 85 százalékára, évente több mint 19 millió euró értékű árura terjednek ki.

A vitarendezés első lépése egy 60 napos egyeztetési szakasz.

A WTO keretei között zajló egyeztetések lehetőséget adnak arra, hogy az EU és Kolumbia tárgyalásos úton találjon megoldást. Ha a kért egyeztetések nem hoznak kielégítő eredményt, az EU felkérheti a WTO-t, hogy hozzon létre egy vizsgálóbizottságot a vitás kérdések eldöntésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!