Európai Bizottság: az európaiak aggályosnak tartják, hogy nem teljes mértékben rendelkeznek személyes adataik felett

Külföld, 2019.06.13

Az adatvédelemmel kapcsolatban az európaiak fenntartásokat fogalmaznak meg, az Európai Unióban a válaszadók 62 százaléka aggályosnak tartja, hogy nem rendelkezik teljes mértékben az interneten megadott személyes adatai felett - derült ki az általános adatvédelmi rendeletről (GDPR) csütörtökön kiadott uniós bizottsági jelentésből. Magyarországon ez az arány 55 százalék.

A közösségi hálózatokon az európai felhasználók többsége, 56 százaléka próbálta már meg módosítani személyes profiljának alapértelmezett adatvédelmi beállításait. Magyarországon csak a válaszadók 41 százaléka tett így - mutatott rá a jelentés.

Uniós szinten a válaszadók 67 százaléka tud az általános adatvédelmi rendeletről, és 57 százalékuk van tisztában azzal, hogy a tagállamokban nemzeti adatvédelmi hatóságok működnek. Magyarországon valamivel kevesebben, 59 százalékban hallottak a rendeletről, és a nemzeti adatvédelmi hatóság létezéséről is csak a megkérdezettek 47 százalék tudott

Mint közölték, a felmérés eredményei azt mutatják, hogy az európaiak viszonylag jól ismerik az új adatvédelmi szabályokat és a személyes adataik védelmével kapcsolatos jogaikat, és tisztában vannak a nemzeti adatvédelmi hatóságok létezésével, amelyekhez a jogaik megsértése esetén segítségért fordulhatnak.

A válaszadók 73 százaléka az általános adatvédelmi rendelet által biztosított jogok közül a felmérésben megnevezett 6 jogból legalább egyről hallott már. A polgárok legnagyobb arányban azzal vannak tisztában, hogy joguk van saját adataikhoz hozzáférni. Ezt a téves adatok helyesbítéséhez való jog, a közvetlen üzletszerzés céljából történő megkeresések elleni tiltakozás joga, illetve a személyes adatok törléséhez való jog követi a sorban.

Magyarországon is az adatokhoz való hozzáférés a legismertebb jog a válaszadók körében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!