Európai Bizottság: elengedhetetlen a tisztességes megélhetés biztosítása

Külföld, 2020.06.03

A koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosítva legyen a tisztességes megélhetés, amiben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak - közölte az Európai Bizottság az európai minimálbérről folytatott konzultáció második szakaszának indításakor szerdán.

Az uniós bizottság az európai szakszervezetekkel és munkáltatói érdekképviseletekkel folytatott konzultáció során arra keresi a választ, miként biztosítható tisztességes minimálbér valamennyi európai uniós munkavállaló számára.

A bizottsági közlemény kiemelte, a tárgyalások során megállapított, alkalmazott és naprakészen tartott minimálbérek pénzügyi tartalékot biztosítanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók számára a nehéz időkben, fokozottan ösztönzik a munkavállalást, és ezáltal növelik a termelékenységet. Csökkentik a béregyenlőtlenséget, növelik a belső keresletet, rugalmasabbá teszik a gazdaságot, továbbá elősegítik a nemek közötti bérszakadék felszámolását.

Aláhúzták ugyanakkor: az Európai Bizottságnak nem célja, hogy egységes európai minimálbért állapítson meg, mint ahogy az sem, hogy harmonizálja a minimálbér-megállapítási rendszereket. A megszülető intézkedések alkalmazásában a tagállamok saját minimálbér-megállapítási rendszereiknek és hagyományaiknak megfelelően eltérhetnének, teljes mértékben megmaradnának a nemzeti hatáskörök, valamint a szociális partnerek szerződési szabadsága.

A tájékoztatás szerint a második szakaszra vonatkozó konzultációs anyag felvázolja, hogy milyen uniós fellépésekkel és hogyan lenne biztosítható a minimálbérek megfelelő szintje és a munkavállalók általános védelme. Az uniós kezdeményezés kollektív bértárgyalások megkezdését célozza. Továbbá a jogszabályban meghatározott minimálbéreket egyértelmű és stabil kritériumok alapján meghatározó nemzeti keretek megteremtésére, a minimálbér-ingadozások és -mentességek kiküszöbölésére vagy korlátozására, valamint a minimálbérre vonatkozó nemzeti keretek hatékony alkalmazására, és ellenőrzési mechanizmusok bevezetésére irányul - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!