Európai Bizottság: új exportellenőrzési szabályok léptek életbe a kettős felhasználású termékekre vonatkozóan

Külföld, 2021.09.09

A megnövekedett biztonsági kockázatokra tekintettel új, megerősített uniós exportellenőrzési szabályok léptek életbe a kettős felhasználású termékek, azaz a katonai vagy biztonsági célra is használható polgári eszközökre vonatkozóan - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A közlemény szerint az új rendelet szigorítja az olyan kettős felhasználású termékek, mint a katonai vagy biztonsági célra is használható polgári eszközök és technológiák kereskedelmének ellenőrzését, ugyanakkor fokozza az Európai Unió lehetőségeit az emberi jogok védelmére és a stratégiai termékek biztonságos ellátási láncainak támogatására.

A bizottsági közlemény Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztost idézte, aki hangsúlyozta: az EU-nak hatékonyabban kell reagálnia a megjelenő fenyegetésekre. Jobban figyelemmel kell kísérnie az olyan, kettős felhasználású technológiákat, többek között a kibertér-felügyeleti technológiákat, amelyek az emberi jogok megsértésére irányuló jogellenes célokra is felhasználhatók. Elmondta, az uniós országok a jövőben még szorosabban együtt fognak működni egymással és az EU szövetségeseivel a biotechnológia, a mesterséges intelligencia és más technológiák jelentette biztonsági kockázatok kezelésében.

"Együtt fogunk működni annak érdekében is, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítsunk a vállalatok számára, például az új EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács keretében" - fogalmazott.

Az új rendelet az exportellenőrzési rendszer eredményesebbé tétele céljából egyebek mellett egyszerűsíti és harmonizálja az engedélyezési eljárásokat, és lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság egyszerűsített eljárással módosítsa a különös ellenőrzési eljárások hatálya alá tartozó áruk és rendeltetési helyek jegyzékét. A szabályozás rendelkezik az ellenőrzési rendszer hatékony érvényesítését célzó koordinációról, ezen belül javítja az engedélyező és a jogérvényesítő szervek közötti biztonságos elektronikus információcserét. Kapcsolatot hoz létre az iparral, strukturált kapcsolatrendszert alakít ki a magánszektorral, és hatékonyabb párbeszédet tesz lehetővé az unión kívüli országokkal, törekedve az egyenlő versenyfeltételek világszintű megteremtésére - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!