Europol: Hollandiában és Lengyelországban cigarettát hamisító bűnözői csoportot számoltak fel

Külföld, 2021.04.28

Hollandiában és Lengyelországban nemzetközi művelet keretében cigarettát milliós tételben hamisító szervezett bűnözői csoport 30 tagját állították elő - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) szerdán.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az összehangolt művelet során 5,4 millió szál hamis cigarettát és 94 tonna nyersdohányt foglaltak le 800 kilogramm vízipipa-dohány mellett.

Elmondták, a nyomozók a hollandiai Schaijk és Heerlen városokban egy-egy illegális dohánygyárat számoltak fel, amelyek napi 1 millió szál, hamis márkajelzéssel ellátott cigaretta elkészítésére voltak képesek. Ez üzemenként naponta 243 ezer euró (mintegy 85,5 millió forint) feletti adóveszteséget jelent a holland államnak - közölték.

A két hollandiai helyszínen 21 lengyel és ukrán munkavállalót vettek őrizetbe.

A Lengyelországban végzett művelet során a csoport kilenc vezetőjét állították elő, és a cigaretták előállításához használt gépeket, lőfegyvereket és egyéb fegyvereket is lefoglaltak. A helyszínen rendőri egyenruhára emlékeztető öltözetek mellett, rádiókommunikációs eszközöket és jelzavarókat találtak. Becslések szerint a lengyel költségvetés vesztesége meghaladja a 11 millió eurót (mintegy 3,6 milliárd forint).

Az illetékes hatságok a csoport tagjait erőszakos rablások elkövetésével is vádolják - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!