Eurostat: az EU tagállamai közül Szlovéniában legmagasabb a krónikus depressziósok aránya

Külföld, 2021.09.10

Az Európai Unió 27 tagállama közül Szlovéniában a legmagasabb - 15 százalék - a krónikus depresszióban szenvedők aránya - derült ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken, az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából közzétett felméréséből.

A 2019-es kutatás eredményei szerint az uniós állampolgárok átlagosan 7,2 százaléka számolt be tartós depresszióról, ami a 2014-es adatokhoz képest kismértékű, 0,3 százalékos növekedést jelent.

Szlovéniát Portugália és Svédország követi, 12,2 illetve 11,7 százalékos aránnyal, míg a máltaiak (3,5 százalék) a bolgárok (2,7 százalék) és a románok (1 százalék) között a legkevesebb az ezen betegségben szenvedők ismert száma.

A felmérés azt mutatja, hogy Magyarországon körülbelül 4 százalékos a krónikus depressziósok aránya, ami a 22. helyet jelenti a sorrendben.

A nemek közötti megoszlásának vonatkozásában, Portugáliában és Szlovéniában van a legtöbb krónikus depresszióban szenvedő nő, míg a férfiak aránya Svédországban és Németországban a legmagasabb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!