Exit poll: a népszavazás sikerével zárultak az olaszországi választások

Külföld, 2020.09.21

Az olasz választók többsége igent mondott a parlament létszámának csökkentéséről kiírt népszavazáson, a hét tartományban rendezett helyhatósági választásokon Veneto és Liguria a jobbközép, Campania a balközép kezében maradt, Marchéban és Valle d'Aostában a jobboldal vezet, Toszkánában és Pugliában az utolsó szavazatig tart a verseny - derült ki a hétfőn közzétett exit pollok eredményeiből.

Az Öt Csillag mozgalom (M5S) kezdeményezte népszavazáson a résztvevők legalább 65 százaléka támogatta a törvényhozás létszámának csökkentését.

A mérés szerint Venetóban Luca Zaia, a jobboldali Liga politikusa harmadszorra is elnyerte a régió elnöki székét, Liguriában a jobbközép Giovanni Toti duplázott. Campaniában a balközép távozó elnöke, Vincenzo De Luca maradhat a helyén. Marchéban a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) jelöltjeként Francesco Acquaroli vezet. Szoros a verseny Toszkánában, ahol enyhe előnyt élvezhet a balközép Eugenio Giani a Liga jelöltjével szemben, míg Pugliában fej-fej mellett van a baloldal és a FdI.

A belügyminisztérium nem végleges adatai szerint a részvételi arány 53,3 százalékos volt, majdnem ugyanannyi, mint öt évvel ezelőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!