TV műsor

Ezen a hétvégén is tüntettek Habarovszkban a leváltott területi kormányzó mellett

Külföld, 2020.07.25

(MTI/Reuters) - Többezres tüntető tömeg vonult fel szombaton a Habarovszki terület leváltott kormányzója, Szergej Furgal mellett, és tiltakozott az ellen, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ügyet kezeli.

Ez volt az egyik legnagyobb a harmadik hete tartó tüntetések közül a távol-keleti városban.

A népszerű Furgalt július 9-én tartóztatták le gyilkosság vádjával, és az államfői bizalom elvesztése címén hétfőn le is váltották hivatalából. Jelenleg Moszkvában van, előzetes letartóztatásban. A vád ellene az, hogy másfél évtizeddel korábban megszervezte két üzletember, Jevgenyij Zorja és Oleg Bulatov meggyilkolását, továbbá egy harmadik vállalkozó, Alekszandr Szmolszkij ellen is előkészített egy sikertelen merényletet. Ügyével kapcsolatban korábban már négy embert - egy banda tagjait - letartóztattak.

Furgal tagadja, hogy bármi ilyesmit elkövetett volna. A hívei szerint a vádat politikai okokból emelték ellene, azért, mert a legutóbbi, 2018-as kormányzóválasztáson legyőzte a kormánypárt, az Egységes Oroszország jelöltjét. Akkor a szavazatok 70 százalékát kapta meg.

A habarovszki hatóságok szerint szombaton mintegy 6500 ember vonult az utcákra, de a helyi sajtó egy része 20 ezer tiltakozóról írt. A menetről készült felvételeken hallatszik, hogy az emberek azt kiabálják, hogy ez "szégyen", és hogy Putyin elnök mondjon le, mert a helybéliek elvesztették benne a bizalmukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!