Ezrek követelték Moszkvában a nyári tüntetések miatti felelősségre vonás leállítását

Külföld, 2019.09.29

Mintegy 20 ezer fős ellenzéki tüntetést tartottak vasárnap Moszkvában - közölte a rendőrség.

A libertárius párt által szervezett megmozdulás részvevői egyebek mellett azoknak az aktivistáknak a szabadon bocsátását követelték, akik ellen a fővárosi nyári tüntetéssorozat miatt indult eljárás. A proteszthullámot az váltotta ki, hogy a szeptember 8-án megtartott moszkvai képviselőtestületi választáson az illetékes hatóságok nem engedtek elindulni több mint félszáz független és ellenzéki jelöltaspiránst.

A hatóságok az ajánlóíveken szereplő aláírások meghamisításával indokolták a kizárásukat. Az érintettek a Kreml által elrendelt diszkriminációnak minősítették ezt, és tüntetéseket szerveztek. A demonstrációk engedélyezését a fővárosi hatóságok rendre elutasították, a rendfenntartó erők pedig erőt alkalmaztak a feloszlatásukra és mintegy kétezer embert őrizetbe vettek, többeket közülük elítéltek.

A pénteki tüntetésen, amelynek részvevői a "politikai elítéltek" szabadon bocsátását követelték, az Interfax hírügynökség szerint senkit sem vettek őrizetbe. Az eseményen megjelent Alekszej Navalnij ellenzéki vezető. Azzal vádolta meg hatóságokat, hogy sokakat nem engedtek be a megmozdulás helyszínére.

A szeptember 8-i választásokon az ország kormányereje, az Egységes Oroszország párt a fővárosi képviselőtestületben elvesztette mandátumai egyharmadát, de így is megőrizte többségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!