Fegyveresek foglyul ejtettek tíz török tengerészt Nigéria partjainál

Külföld, 2019.07.16

Fegyveresek foglyul ejtették Nigéria partjainál egy török felségjelzésű teherhajó legénységének tíz tagját - jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a hajón összesen 18 török állampolgár volt a támadáskor, amely a török külügyminisztérium közleménye alapján - az Anadolu korábbi közlésével ellentétben - nem hétfő este, hanem még szombat este történt.

Sefa Paksoy, a járművet üzemeltető Kadioglu nevű hajózási vállalat egyik igazgatója az NTV török hírtelevíziónak elmondta: az eset során senki nem sebesült meg. Közölte: azon vannak, hogy kiszabadítsák a tíz török foglyot. A céghez nem érkezett váltságdíj-követelés - tette hozzá Paksoy.

Az NTV értesülése szerint a 114 méter hosszú és 17 méter széles teherhajót a ghánai haditengerészet egyik hajója kísérte, és az utóbbi legénysége próbálja meg most felvenni a kapcsolatot a kalózokkal.

Időközben a török külügyminisztérium közölte, hogy kapcsolatba léptek a nigériai és a ghánai hatóságokkal. A Haberler.com török hírportál előzőleg arról számolt be, hogy Törökország még nem tudott közvetlen kapcsolatba kerülni az emberrablókkal, de Ankara a ghánai hatóságokon keresztül két török túsz szabadon bocsátását már elérte. A török külügyminisztérium se nem erősítette meg, se nem cáfolta ezeket az értesüléseket.

A török külügyi tárca ugyanakkor ismertette, hogy a teherhajó Kamerun legnagyobb kikötőjéből, Doualából az elefántcsontparti Abidjanba tartott, amikor szombat este a kalózok megtámadták. A minisztérium egyúttal tudatta, hogy a jármű a fedélzeten maradt nyolc török tengerésszel később a ghánai Tema városában kötött ki.

A Haberler.com hírportálnak a Kadioglu egyik illetékese azt mondta, hogy a kalózok megrongálták a teherhajó kommunikációs és navigációs rendszerét.

A hajót üzemeltető cég közleményt adott ki az ügyben. A fegyveres incidens a nigériai Brasstól 230 kilométerre délnyugatra történt - írták, hozzátéve, hogy a teherhajó üres volt.

Numan Paksoy a Kadioglu műveleti igazgatója újságíróknak azt nyilatkozta: a török minisztériumok azon dolgoznak, hogy a foglyok minél hamarabb hazatérhessenek Törökországba. Mindazonáltal jelezte, hogy a Ghánába érkezett nyolc tengerész jól van, de a foglyokkal még nem sikerült kapcsolatot teremteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!