Fehérorosz elnökválasztás - Morawiecki: Moszkva mondjon le a fehéroroszországi katonai beavatkozás terveiről

Külföld, 2020.08.27

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő felszólította Oroszországot csütörtökön, hogy azonnal hagyjon fel a fehéroroszországi katonai beavatkozás terveivel. Állásfoglalásával Morawieczki az orosz elnök aznapi bejelentésére reagált.

Vlagyimir Putyin közölte: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy "szükség esetén" segítséget nyújtson Fehéroroszországnak.

Morawiecki ezt követően egy Twitter-bejegyzésében azt írta: a lengyel kormány arra hívja fel Oroszországot, hogy "haladéktalanul mondjon le az +ellenőrzés helyreállításának+ ürügye alatt tervezett" fehéroroszországi katonai beavatkozásról.

A lengyel kormányfő hozzátette, hogy egy ilyen lépést "ellenséges, a nemzetközi jogot és a saját sorsa felől szabadon dönteni jogosult fehérorosz nép emberi jogait sértő cselekedetnek" minősítene.

Lukasenka csütörtökön megismételte azt a vádat, hogy Lengyelország annektálni akarja a határ menti (lengyel kisebbség által is lakott) Hrodna (lengyelül Grodno) városát és a Hrodnai területet. Közölte: Minszk csapatokat vezényelt a térségbe.

Andrzej Duda lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára, Krzysztof Szczerski vasárnap a Lukasenka-rendszer propagandájának nevezte az ehhez hasonló felvetéseket, hangsúlyozva: "Lengyelország tiszteletben tartja Fehéroroszország egységét".

Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az augusztus 9-i elnökválasztás óta. Lukasenka szerint a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

A legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás szerdán 18 tonna élelmiszert tartalmazó humanitárius konvojt indított a sztrájkoló fehérorosz szakszervezetek megsegítésére. A szállítmány azóta is a fehérorosz határon vesztegel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!