TV műsor

Fehérorosz olimpiai érmesek is tiltakoznak

Külföld, 2020.08.19

A fehérorosz sportélet több mint száz képviselője, köztük olimpiai érmesek írták alá azt a nyílt levelet, amelyben az Alekszandr Lukasenko által megnyert elnökválasztás eredményének érvénytelenítésére szólítanak fel - adta hírül az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz.

A tiltakozók a széles körben vitatott végeredmény miatt kilátásba helyezték, hogy megtagadják az ország képviseletét a nemzeti válogatottakban. Az aláírók szerint az elnökválasztási eredményeket meghamisították, és kategorikusan elítélik "a biztonsági erők által a békésen tiltakozó polgárok elleni durva erőszak megnyilvánulását" - áll a levélben. Az új választásokat követelő élsportolók - köztük Alekszandra Pankina olimpiai bronzérmes evezős - álláspontjukról tájékoztatják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a nemzetközi sportági szövetségeket.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések, mivel a tiltakozók szerint az 1994 óta hatalmon levő Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!