Fehérorosz válság - A Hetek és az EU elítélték és példátlannak nevezték Prataszevics letartóztatását

Külföld, 2021.05.27

A világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) külügyminiszterei és Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön közös állásfoglalásukban elítélték és példátlannak nevezték, hogy a belorusz hatóságok egy független újságírót Raman Prataszevicset és barátnőjét letartóztatták, miután minszki leszállásra kikényszerítették Ryanair repülőgépét.

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát, valamint az uniót képviselő aláírók szerint az intézkedés veszélyeztette a járat utasainak és személyzetének biztonságát, valamint támadás volt a polgári repülést szabályozó szabályok ellen.

Arra szólították fel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy sürgősen vizsgálja ki az esetet szabályai és szabványai szerint.

"A fehérorosz intézkedés a média szabadsága elleni súlyos támadást jelent" - fogalmaztak, és Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és barátnője, Sofia Sapega, valamint a Fehéroroszországban fogva tartott valamennyi újságíró és politikai fogoly azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólítottak fel.

Az aláírók közölték: szükség esetén további szankciókat is bevezetnek annak érdekében, hogy előmozdítsák az incidens felelőseinek elszámoltathatóságát.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!