Fehérorosz válság - Az ET a gyülekezés és a véleménynyilvánítás jogának betartására szólította fel Fehéroroszországot

Külföld, 2021.10.28

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke, Rik Daems elítélte a fehéroroszországi civil társadalom és az emberi jogok védelmezői elleni fellépéseket, és arra szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a szabad gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot.

Rik Daems csütörtökön közzétett nyilatkozatában azt hangoztatta: Fehéroroszországnak, mint az okmány egyik aláírójának, tiszteletben kell tartania a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában rögzített emberi jogi normákat.

"Az alapvető emberi jogokkal kapcsolatos fehéroroszországi helyzet elmúlt hetekben tapasztalt romlása egyre aggasztóbb az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése számára" - fogalmazott.

Kijelentette: a Václav Havel egykori cseh elnökről elnevezett emberi jogi díjjal idén kitüntetett Marija Kalesznyikava, valamint Makszim Znak fehérorosz ellenzéki vezetők megalapozatlan börtönbüntetése a legtöbb embert megdöbbentette Európában. Daems sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem ez az egyetlen példa a politikai felelősségre vonásra Fehéroroszországban. Emlékeztetett: többeket büntetőeljárás alá vontak, vagy zaklatásnak vannak kitéve, köztük legkevesebb harminc olyan emberi jogi jogvédő, aki közül néhányan az Európa Tanáccsal működtek együtt.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke végezetül aggasztónak nevezte a Viasna Emberi Jogi Központ nevű civil szervezet hét tagjának előzetes letartóztatását, akik - véleménye szerint - "joggal tekinthetők politikai foglyoknak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!