Fehérorosz válság - Kijev: nem lesz több minszki találkozó a Donyec-medencei rendezésről

Külföld, 2021.05.27

Nem lesz többé találkozója a fehérorosz fővárosban az eddig minszkinek nevezett, háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoportnak, amelyet a Donyec-medencei válság tárgyalásos rendezésére hoztak létre - közölte Leonyig Kravcsuk volt ukrán elnök, a kijevi küldöttség vezetője csütörtökön egy tévéműsorban.

A delegációvezető egyik fő érvként azt hozta fel, hogy a két ország között leállított légi közlekedés miatt nincs járat, amellyel az ukrán küldöttség Minszkbe utazhatna, ezért új helyszínt kell keresniük a tárgyalásoknak. Szavai szerint ebben a kérdésben Ukrajna megkeresi a másik két félt, elsősorban az EBESZ-t.

Kijelentette emellett, hogy Fehéroroszország egyre inkább Oroszország "szatellit országává" válik. Szerinte a jelenleg Fehéroroszágban kialakult helyzet kedvezőtlenül befolyásolja az Ukrajnán belül zajló folyamatokat és a Donyec-medence helyzetét. Hozzátette, hogy Ukrajna szoros figyelemmel követi nemcsak az Oroszországgal, hanem a Fehéroroszországgal meglévő közös határain a helyzet alakulását.

"Fehéroroszországba már nem lesznek járataink, így el sem tudunk oda jutni. Így, tekintettel a jelenlegi helyzetre, a diktatórikus magatartásra, amelyet a magát önhatalmúlag államfőnek kikiáltó Lukasenka elnök demonstrált, egyértelmű, hogy Minszk, mint helyszín számunkra már nem jöhet szóba. Mindenképpen új helyszínt fogunk keresni" - fogalmazott Kravcsuk.

Az úgynevezett minszki összekötő csoport 2014 nyarán jött létre a Donyec-medencei fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére Kijev, Moszkva és az az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből, mivel az ukrán vezetés az önhatalmúlag kikiáltott szakadár kelet-ukrajnai "népköztársaságok" vezetőivel közvetlenül nem hajlandó tárgyalni. A testület egyik fő feladata a tűzszüneti megállapodások tető alá hozása a szemben álló felek között. A találkozókat eddig kizárólag Minszkben tartották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!