Fehérorosz válság - Lavrov a minszki Ryanair-incidens higgadt kivizsgálására szólított fel

Külföld, 2021.05.24

Nem szabad elhamarkodottan ítélkezni a minszki Ryanair-incidens ügyében, a fehérorosz fél észszerű magatartást tanúsít az ügyben - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Szocsiban, a görög hivatali partnerével közös sajtótájékoztatóján.

"Azt javasoljuk, hogy a helyzetet ne a pillanat hevében, ne kapásból, hanem az összes rendelkezésre álló információ alapján értékeljük, különösen amiatt, hogy a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője részletes nyilatkozatot tett" - mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője felhívta a figyelmet: a fehérorosz hatóságok kifejezték készségüket arra, hogy az ügyben átláthatóan, az összes nemzetközi szabály betartásával járjanak el, beleértve azt is, hogy szükség esetén nemzetközi szakértőket fogadjanak. Rámutatott, hogy Minszk hajlandó rendelkezésre bocsátani azokat az anyagokat, amelyek megerősítik, hogy légügyi hatóságai a nemzetközi szabályok keretei között jártak el.

Emlékeztetett a 2013-as precedensre, amikor amerikai követelésre Ausztria leszállásra kényszerítette Evo Morales bolíviai elnök különgépét és a 2016-os esetre, amikor Ukrajna visszafordulásra kényszerített egy Kijevből felszállt fehérorosz repülőt, mert az ukrán biztonsági szolgálat figyelmét felkeltette egy, a fedélzetén utazó örmény állampolgár. Az orosz tárcavezető szerint egyik esetet sem követte bocsánatkérés.

Fehéroroszországban vasárnap bombafenyegetésre hivatkozva egy MiG-19-es vadászgép levegőbe emelésével leszállásra kényszerítették a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen rajta volt Raman Prataszevics, a Minszkben ellenzéki tüntetések szervezése és koordinálása miatt szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is.

A gépen nem találtak pokolgépet, de az aktivistát őrizetbe vették. Sajtóértesülések szerint 15 évig tartó szabadságvesztésre ítélhetik.

A fehérorosz közlekedési minisztérium bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására, s jelezte együttműködési szándékát a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek (ICAO) és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek (IATA). A tárca közölte, hogy a Ryanair járatának megsemmisítésével fenyegető üzenet szerzői Vilnius feletti robbantást helyeztek kilátásba.

A fehérorosz légierő azt állította, hogy az utasszállítót nem kényszerítették visszafordulásra a fehérorosz-litván határnál.

Anatolij Glaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője átláthatóságot ígért, és kifogásolta "az incidens átpolitizálását", illetve a hazájával szemben hangoztatott, "meg nem erősített" vádaskodást.

Lavrov közölte hogy, hogy az orosz fél a fehérorosz külügyminisztériumhoz fordult, felvilágosítást és konzuli láthatást kérve annak az orosz nőnek az ügyében, aki a Ryanair-incidenst követően szintén Minszkben maradt. Moszkva felvette a kapcsolatot Prataszevics őrizetbe vett barátnője, a 23 éves Szofija Szapega apjával is.

Szapega anyja, Anna Dugyics a BBC orosz nyelvű szolgálatának elmondta, hogy lányt Prataszeviccsel együtt sikerült megtalálni az egyik minszki rendőrségi elkülönítőben. A lánynak ügyvédet fogadtak. Közölte, hogy az orosz konzulátus tud az ügyről és segítséget ígért.

Hétfőn egyébként e-mailben kapott terrorfenyegetés miatt a fehérorosz főváros nemzetközi repülőterén leállították a beszállást a Lufthansa LH-1486-os Minszk-Frankfurt járatára.

Az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő kérésére Stefano Sannino, az EEAS főtitkára azt közölte Aljakszandr Miknevics fehérorosz nagykövettel, hogy az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését, ami veszélyeztette az utasok és a személyzet biztonságát, illetve elítéli az egyik utas, Raman Prataszevics letartóztatását. Kijelentette: az EU álláspontja szerint a "felháborító intézkedés" a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel - hangoztatta.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő később pedig azt közölte, hogy az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján javaslatot fog tenni a közösség országai, valamint Fehéroroszország közötti járatok felfüggesztésére, amíg Minszk szabadon nem bocsátja a Ryanair gépén letartóztatott Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.

"Annak érdekében, hogy világos választ adjunk az állami terrorcselekményre, javasolni fogom az Európai Tanács mai ülésén, hogy állítsanak le minden járatot Fehéroroszország és az Európai Unió között, amíg el nem engedik ezt a fiatalembert" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!