Fehérorosz válság - Másfél száznál több fehérorosz állampolgár érkezett Lengyelországba

Külföld, 2020.09.17

Legalább 157 fehérorosz állampolgár érkezett Lengyelországba a hazájukban kialakult belpolitikai válság miatt - tájékoztatott csütörtökön a lengyel sajtó.

Az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás óta szeptember 16-ig eltelt időszakban Lengyelországba érkezettek számát a minszki lengyel konzulátus közölte a PAP hírügynökséggel. A politikai menedékjogért folyamodók mellett azok is idetartoznak, akik közvetlenül a lengyel határon kértek rövidtávú vízumot.

A közlemény szerint a fehéroroszországi lengyel konzulátusok további mintegy 600 úgynevezett humanitárius vízumot állítottak ki, ezekkel viszont végül "nem jelentős számú" ember élt. A humanitárius vízumot a nemrég meghirdetett lengyel szolidaritási kormányprogram keretében állítják ki fehérorosz állampolgárok számára.

Varsó emellett meghirdette a Poland.Business Harbour nevű programot, amely egyszerűsített eljárásban lehetővé teszi az informatikai és innovációs szakmákban vállalkozó fehéroroszok áttelepülését. E projekt keretében benyújtott esetleges kérelmekről egyelőre nem közöltek adatokat.

A Lengyelországba az utóbbi hetekben érkezett fehérorosz állampolgárok tényleges száma ennél is nagyobb lehet, beutazhattak ugyanis lengyel igazolvánnyal rendelkező fehéroroszországi lengyelek, egyetemisták és munkaengedéllyel rendelkezők is. Csütörtöktől a koronavírus-járvány kapcsán hozott korlátozó intézkedések ellenére Fehéroroszországból a turisztikai vízum is feljogosít a beutazásra, ez esetben viszont kötelező a tíznapos karantén.

A fehérorosz politikai üldözöttek támogatását célzó lengyel szolidaritási kormányprogram mellett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn bejelentette a fehérorosz gazdaság felélénkítését célzó európai uniós "Marshall-terv" javaslatát, amelyet a visegrádi négyek nevében a szeptember végi EU-csúcstalálkozón szándékozik ismertetni.

A stabilizációs alap létrehozását is tartalmazó terv megvalósulásának feltétele, hogy új, szabad és tisztességes elnökválasztást rendezzenek Fehéroroszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!