Fehérorosz válság - Megkezdték a tiltakozók őrizetbe vételét az újabb tömegtüntetésen

Külföld, 2020.09.27

(MTI/Reuters/AFP/AP/APA) - Megkezdte a tiltakozók őrizetbe vételét a rendőrség vasárnap Minszkben, amikor immár hetedik egymást követő vasárnap tízezrek vonultak az utcára Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve.

Országszerte ismét százezren tüntettek, Homelben és Hrodnában csuklyás rohamrendőrök keményen lecsaptak a tiltakozókra. Minszkben és vidéken összesen mintegy 200 embert vettek őrizetbe - közölte kora este a fehérorosz belügyminisztérium.

A Vjaszna jogvédő szervezet szerint Homelben könnygázt, Mahiljauban hanggránátot vetett be a rendőrség a tömegoszlatáshoz. Minszkben a rohamrendőrség embereket emelt ki a tömegből és kisteherautókba tuszkolta őket - mondta el egy szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek.

A főváros központjába páncélosokat vezényeltek, több metróállomás zárva tartott. Lukasenka rezidenciája, a Függetlenségi Palota előtt sűrű torlaszt emeltek és számos rohamrendőr őrizte az épületet.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetnek, amióta Aljakszandr Lukasenkát a központi választási bizottság a szavazatok 80,1 százalékával hirdette ki győztesnek. Az ellenzék szerint a választást elcsalták. Lukasenka tagadja a választási csalást, és azt állítja, hogy a tiltakozásokat külföldről támogatják.

A vasárnapi tüntetéseket "Szveta elnöknő (a választásokon második helyen végzett Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető) beiktatása" jelszóval tartották, bírálva Lukasenka szerdai beiktatását.

Lukasenkát szerdán, a jogszabályok által előírt határidő előtt, előzetes bejelentés nélkül beiktatták a hatodik mandátumára, újabb tiltakozásokat, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bírálatát kiváltva.

Szveta az elnökünk, Szveta elnök, Éljen Fehéroroszország - skandálta a tömeg.

A választások után Litvániába menekült Cihanouszkaja közleményében dicsérte a tiltakozók eltökéltségét és kitartásra buzdította őket.

"Ma van a tiltakozásunk ötvenedik napja, és a fehérorosz nép ismét az utcára ment" - írta. "Meg kell állítanunk ezt a rezsimet, és ezt békésen kell tennünk" - tette hozzá a 37 éves politikus.

Lukasenka, a 66 éves volt szovhoz (állami gazdaság) igazgató több mint negyedszázada van hatalmon a volt szovjet köztársaságban, és hagyományos szövetségese, Oroszország támogatását élvezve nem mutat hajlandóságot a távozásra - jegyezte meg a Reuters.

A rendőrség 150 embert vett őrizetbe a szombati tiltakozásokon - idézte a fehérorosz belügyminisztert a RIA orosz hírügynökség.

A nyugati országok hevesen bírálták a vitatott tisztaságú választásokat, és a tüntetők elleni kemény fellépést. Az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket fontolgat fehérorosz vezetők ellen.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter vasárnap az ENSZ-közgyűlésben kijelentette, hogy ezekkel az aggodalmakkal "csak káoszt és anarchiát akarnak elérni" Fehéroroszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!