TV műsor

Fehérorosz válság - Minszk érseke a Vatikánban tartózkodik a pápai állam hírszolgálata szerint

Külföld, 2020.10.20

Tadeusz Kondrusiewicz minszki érsek, a Fehérorosz Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Vatikánban tartózkodik, miután az ország hatóságai augusztus 31-e óta nem engedik őt visszatérni hazájába  - jelentette a vatikáni hírszolgálat fehérorosz nyelvű adása hétfőn.

Kondrusiewicz érsek augusztus végén rövid lengyelországi szolgálati útjáról tartott haza, de a fehérorosz határőrség megtagadta tőle a belépést.

A fehérorosz katolikus egyház vezetője találkozott a vatikáni diplomáciát vezető Pietro Parolin bíborossal, szentszéki államtitkárral, valamint Paul Richard Gallagher érsekkel, vatikáni külügyminiszterrel.

Tadeusz Kondrusiewicz augusztus 18-án és 19-én Minszk börtönépületei előtt imádkozott, miután nem kapott engedélyt arra, hogy az Aljakszandr Lukasenka elnökkel szembeni tüntetéseken őrizetbe vett emberekkel találkozhasson. Augusztus 27-én Kondrusiewicz tiltakozott amiatt, hogy fegyveres rohamrendőrök elzárták a minszki Vörös-templom bejáratát, amikor ott tüntetők tartózkodtak.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szeptember 2-án nyílt levélben sürgette Tadeusz Kondrusiewicz visszatérésének engedélyezését Fehéroroszágba. A vatikáni külügyminiszter szeptember 14-én Minszkben ugyanezt szorgalmazta a fehérorosz diplomáciát vezető Uladzimir Makejnél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!